Ministru pravde Nikoli Selakoviću juče je zvanično uručena analiza o sistemu izvršenja u Srbiji u kojoj se konstatuje da su izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju napravljeni pomaci u toj oblasti, ali da i dalje ima brojnih problema koji se moraju rešavati. „Sveobuhvatnu analizu sistema izvršenja u Srbiji“, koja je napisana na 600 stranica, uradila je Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ, a njenu izradu finansirala je Evropska unija.


„Cilj analize je da se podrži nova pravosudna profesija, privatni izvršitelji, čije je unapređenje neophodno za poslovnu sigurnost i poboljšanje poslovne klime u Srbiji“, rekao je vođa GIZ-ovog Projekta za pravnu reformu Srbije Majk Falke.

Šef EU u Srbiji Majkl Davenport podsetio je da u Srbiji na izvršenje čeka 1,5 miliona predmeta duže od dve godine. On je naglasio da su učinjeni značajni pomaci u sistemu izvršenja usvajanjem izmena zakona u decembru prošle godine, ali da bi sada trebalo uspostaviti standarde u radu izvršitelja i disciplinsku odgovornost.

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će se u drugoj polovini ove godine ponovo menjati Zakon o obezbeđenju i izvršenju i da je to „dobar način praćenja zakona“, jer se „sve manjkavosti polako ispravljaju“. Prema njegovim rečima, izmenama zakona krajem prošle godine izbegnut je jedan od najvećih problema – kartelizacija izvršitelja, tako što je sada u nadležnosti Komora izvršitelja da ravnomerno i transparentno raspoređuje predmete.

Analiza je rađena u sklopu intervjua sa predstavnicima 16 sudova u zemlji, 17 izvršitelja, predstavnicima Ministarstva prave, organizacije potrošača, poveriocima i dužnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari