Vlada Srbije je juče usvojila izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, ministar pravde Nikola Selakovićje pred Vladu izneo izmene zakona koje je predložio advokatima na poslednjem sastanku dve strane. Na taj način je ministar Selakovićignorisao zahteve advokata, jer su oni taj predlog odbili ocenjujući ih kao nepotpune.


Marko Nicović, član Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, jednostranu odluku ministra Selakovića da i pored odbijanja advokata nastavi sa realizacijom svog predloga, vidi kao pokušaj da se Ministarstvo pravde predstavi u pozitivnom svetlu.

– Na taj način on pokušava da stvori psihološki dojam u javnosti da je Ministarstvo pravde korektno, a da su advokati ti koji stalno menjaju svoje zahteve. Želi da stvori sliku da su naši zahtevi politički motivisani, a to prosto nije tačno – kaže Nicović. Prema njegovim rečima, promene koje je predložio Selakovićsu pomak u dobrom smeru, ali njime je rešen samo mali deo problema.

Govoreći o Selakovićevim optužbama da je advokatura instrumentalizovana kako bi Miroslav Miškovićostao na slobodi, Nicovićističe da čak ni on nema dovoljno novca da finansira protest ovih razmera.

– Od više od osam hiljada advokata, zabeležena su samo 23 slučaja u kom su advokati narušili odluku Komore i prekinuli štrajk. To znači da ubedljiva većina advokata podržava protest, a čak ni Miškovićnema finansijskih sredstava da plati više od osam hiljada advokata – navodi Nicović.

On dodaje da se u situacijama kao što je ova, u kojoj su dve strane daleko od rešenja, kao dobra praksa pokazalo posredovanje treće strane i u tom smislu vidi medijaciju Delegacije EU kao dobru ideju.

– Niko nama ne može da zabrani da tražimo medijaciju, nismo mi državni službenici. Problem je što Nikola Selakovićsve te predloge odbija, jer popuštanje pred zahtevima advokata vidi kao znak slabosti. Verovatno se on boji domino-efekta i pretpostavlja da ukoliko popusti advokatima, da će i drugi pripadnici srednje klase početi da izlaze sa svojim zahtevima – smatra Nicović.

Podsetimo, predstavnici Advokatske komore Srbije su posle održane sednice Upravnog odbora predložili Delegaciji EU u Srbiji da posreduje u razgovorima sa Ministarstvom pravde. Ministar Selakovićje taj predlog odbio uz tvrdnju da „ne može savez država da posreduje u sporu koji jedna država ima sa esnafskom organizacijom u toj istoj zemlji“.

Iz Delegacije EU u Srbiji poručuju da oni nemaju mandat da na bilo koji način posreduju u sporu između dve strane.

– Delegacija EU u Republici Srbiji nema mandat da na bilo koji način posreduje ili da bude medijator u sporu AKS i Ministarstva. Primili smo k znanju objašnjenje predsednika AKS Dragoljuba Đordevića da Komora zapravo nije pozvala Delegaciju da bude medijator, većda je medijacija jedan od modela koji Komora vidi kao mogućnost za prevazilaženje trenutne blokade u nalaženju rešenja za protest advokata – rečeno je za Danas iz Delegacije EU u Srbiji. Oni dodaju da Delegacija pažljivo prati situaciju u vezi sa protestom advokata, probleme i posledice koje spor između Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde ima na pravni sistem Srbije i naglašavaju da je pristup pravdi fundamentalno pravo svakog građanina i da „ono mora da bude osigurano“. Dodaju da bi Delegacija pozdravila što brži dogovor dve strane u sporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari