Na inicijativu centara za socijalni rad iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Kruševca, Čačka, Niša i Leskovca, te beogradskog udruženja „Krizni centar za muškarce“, u Kragujevcu je formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici.

– Nacionalna mreža će doneti rezultate u procesu zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, u tretmanu počinilaca, a udruživanje na nacionalnom nivou znači da će, sasvim sigurno, dovesti do izmena zakonske regulative koja tretira ovu vrstu nasilja, istaknuto je na potpisivanju sporazuma o formiranju Nacionalne mreže za tretman počinilaca porodičnog nasilja.

Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja treba da obezbedi, zaključeno je na skupu u Kragujevcu, umrežavanje ekspertskih znanja i da stvori uslove i mogućnosti za razmenu znanja i daljeg usavršavanja, kao i dobrih praksi koje su stvorene na lokalnom nivou. Prema podacima iz programa „Alternativa nasilju“, koji je javnosti predstavljen na skupu u Kragujevcu, stručnjaci iz osam centara za socijalni rad radili su sa ukupno 228 počinilaca našilja širom Srbije. Rezultati su pokazali da taj program uspeva da napravi promenu u ponašanju osoba koje čine nasilje, a promena se ogleda, pre svega, u zaustavljanju nasilja i sprečavanju njegovog ponavljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari