Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je juče ministra odbrane Bratislava Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije. Sa druge strane, ministar odbrane Bratislav Gašić kaže za Danas da on postupa u skladu sa zakonom, i da traženu dokumentaciju ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

– Dok god je predistražni postupak u toku, dokumenta su u Tužilaštvu. Ne možemo mi od Tužilaštva da tražimo dokumentaciju kako bi je dali Saši Jankoviću – naglašava Gašić za Danas. On dodaje da će ombudsman dobiti tražena dokumenta „tek kada Tužilaštvo to odobri, u skladu sa zakonom“.

Janković je pak zamolio Gašića da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahteve kako nalažu „pozitivni propisi, od kojih ne može niti sme da bude jači niko i ništa“.

Ombudsman je tražio od Gašića i da mu dostavi podatke pomoću kojih može da kontaktira dvojicu vojnih policajaca kako bi sa njima, u skladu sa zakonom, razgovarao. Janković je pozvao Gašića da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana, odgovori na postavljena pitanja.

– Na osnovu kog člana Zakona o Vojsci ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade? Kako je tačno glasio zadatak pripadnika Vojske Srbije S.S. i S.J., koji su bili u pratnji premijerovog brata, kao i gde se u trenutku događaja nalazila prethodnica obezbeđenja koju su ta dva vojna policajca obezbeđivala?“

Ombudsman je pitao i da li su dva vojna policajca imala naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja, da li je njihov prolazak najavljen

policiji na terenu, ko je koordinirao rad na terenu i da li se na zadatke, na kakvom su bili S.S. i S.J., ide u društvu civilnih lica. Janković je pitao i da li bliskost pripadnika obezbeđenja sa bližim okruženjem štićene ličnosti može negativno da utiče na efikasnosti zaštite, na kojim vojnim zadacima se u vezi obezbeđenja ličnosti nosi pištolj sa metkom u cevi. Ombudsman je pitao Gašića i da li je protiv S.S. i S.J. ili protiv nekog dugog zaposlenog u Ministarstvu pokrenut disciplinski ili neki drugi postupak u vezi incidenta i na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka i snimke sa nadzornih kamere dve okolne banke.

Janković je u dopisu ministru odbrane podsetio da je postupak

kontrole Ministarstva počeo 10. novembra 2014. i da je Gašić 17. decembra odbio da dostavi podatke potrebne za donošenje ocene o postojanju propusta, dodavši da je ministar unutrašnjih poslova dostavio više od 100 dokumenata, kao i audio i video-snimke službenih komunikacija.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za Danas da je Ministarstvo odbrane dužno da dostavi tražene podatke Saši Jankoviću.

– Ne znam da li će dostaviti, znam da je dužno da to uradi. Na čitav slučaj gledam negativno, kao uostalom i na svaki drugi u kome neki organ vlasti, dužan da se stara za primenu zakona, radi obrnuto – naglašava Šabić.

Na pitanje da li je poverenik sa nekim trenutno u sporu zbog nedostavljanja podataka, naš sagovornik takođe navodi ministra odbrane.

– Ne bih rekao da sam sa bilo kim „u sporu“ ja. A ako insistirate na nekom „svežem“ a „markantnom“ primeru, onda je to izjava ministra odbrane da neće postupiti po konačnom i obavezujućem rešenju propraćena rečima „može Šabić da me kažnjava koliko god hoće“. Jer, dogodi se i u drugim zemljama da ministar ne postupi po nalogu nezavisnog nadzornog organa ili suda, ali „kuriozitet“ je i da se tim javno hvali – navodi Šabić. On dodaje da neizvršavanje konačnog i obavezujućeg rešenja ma kog državnog organa nije ničija privatna stvar, već državni problem.

– Više puta sam upozoravao da je potrebno aktivirati mehanizme koji nisu u rukama Poverenika – primenu prinude od strane Vlade i pokretanje prekršajnih postupaka od strane nadležnog ministarstva. Činjenicu da tri godine nadležno ministarstvo nije uopšte pokretalo prekršajne postupke protiv prekršilaca zakona odavno sam ocenio kao specifičan „poziv“ na kršenje zakona – ukazuje Šabić.

„Šefe, zeznuli smo“

Ombudsman je pitao Gašića kako objašnjava i to što se, prema službenim spisima MUP-a dostavljenim zaštitniku, jedan od dvojice policajaca posle sukoba nadređenom, preko mobilne veze, obratio sa: „Šefe, zeznuli smo, izvlači nas“.

Tajnost podataka

Rodoljub Šabić kaže da i oblast tajnosti podataka treba posebno urediti. „Upozoravao sam i na to da se težište problema „tajnovitosti“ seli iz ministarstava, klasičnih državnih organa u državna preduzeća, tamo gde se raspolaže velikim iznosima javnog novca i javnim dobrima, što bi sa stanovišta borbe protiv korupcije za nadležne organe trebalo da je veoma indikativno. Nažalost, poseban izveštaj koji sam tim povodom dostavio Skupštini nije razmatran“, kaže poverenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari