Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić donela je mišljenje da su Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane diskriminisali trans majorku VS Helenu (M. V.) u procesu penzionisanja.


„Poverenica stoji na stanovištu da je delom dopisa Uprave za ljudske resurse GŠ VS od 8. oktobra 2014. kao i delom naredbe ministra odbrane br. 1-422 od 22. oktobra 2014. u kojima je iznet eksplicitan stav da Helena (M. V.) zbog svoje transeksualnosti može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije, prekršena odredba člana 12 Zakona o zabrani diskriminacije kojom je propisana zabrana uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje“, kaže se u mišljenju poverenice Petrušić.

Kako se dodaje, samo iznošenje stava da Helena (M. V.), zbog izražavanja svog rodnog identiteta koji odstupa od njegovog biološkog (anatomskog) pola, može uzrokovati štetne posledice po ugled VS predstavlja uvredu i vređa dostojanstvo Helene (M. V.).

„Iznošenje ovakvog ponižavajućeg i uvredljivog stava doprinosi održavanju široko rasprostranjene transfobije, negativnih stereotipa i predrasuda, kao i stigmatizacije i netolerancije prema trans* osobama“, piše u rešenju.

U cilju pružanja odgovarajućeg moralnog zadovoljenja i sprečavanja dalje diskriminacije trans vojnih lica, Petrušićeva je preporučila Generalštabu i Ministarstvu odbrane da upute pisano izvinjenja Heleni i preduzmu mere za smanjenje transfobije, povećanje tolerancije i sprečavanje diskriminacije prema trans vojnim licima, kao i da obaveste poverenicu o preduzetim radnjama.

Udruženje „Egal“, koje od početka zastupa Helenu, pozdravlja rešenje poverenice, posebno uzimajući u obzir njegovu sveobuhvatnost. „U rešenju se poverenica poziva ne samo na Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije, već i na niz međunarodnih dokumenata i internih propisa i pravilnika VS i MO kojima se jasno zabranjuje diskriminacija. Takođe, ovo rešenje ne samo da omogućava moralno zadovoljenje Helene, već i nalaže nadležnim institucijama da spreče dalju diskriminaciju trans vojnih lica i smanje transfobiju i povećaju toleranciju prema njima“, navodi se iz „Egala“.

Loš položaj LGBT

Značajno je, smatraju predstavnici udruženja „Egal“, da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti u rešenju o slučaju trans majorke Helene detaljno ukazala na loš društveni položaj transrodnih osoba, lezbejki, gej muškaraca i biseksualaca. „Egal“ se nada da ovakvo rešenje predstavlja upozorenje, ne samo Generalštabu i Ministarstvu odbrane, već i drugim državnim organima, da ne diskriminišu građanke i građane po bilo kom ličnom svojstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari