Nikola Selaković, ministar pravde, imenovao je juče 94 javna beležnika za područja 37 sudova. Oni će zakletvu položiti 7. avgusta, dok će sa radom početi 1. septembra, kada će od sudova preuzeti deo nadležnosti.


Selaković je istakao da se na prvi konkurs za imenovanje javnih beležnika prijavilo 178 kandidata, od toga 103 se prijavilo za javnobeležnička mesta u Beogradu. On je dodao i da je u pet opština – Gornji Milanovac, Vrbas, Aranđelovac, Kikinda i Požega – bio raspisan konkurs, ali da se nijedan kandidat nije prijavio.

– Ovo nije konačan broj javnih beležnika koji će raditi u Srbiji, planirano je da ih bude skoro 350, jer je svaka opština u obavezi da ima najmanje jednog javnog beležnika – podsetio je ministar i dodao da po zakonu na svakih 25.000 stanovnika dolazi po jedan javni beležnik. Uvođenje javnih beležnika dovešće do rasterećenja i efikasnijeg rada sudova, poboljšanja investicionog ambijenta, podizanja pravne sigurnosti, kao i unapređenja dostupnosti pravde za sve građane Srbije.

Javni beležnik je stručnjak iz oblasti prava, koji na osnovu javnih ovlašćenja prihvata od stranaka izjave i daje im potrebnu pismenu formu i o tome izdaje isprave koje imaju karakter javnih isprava, čuva originale tih isprava i druge poverene dokumente, izdaje prepise isprava, javno potvrđuje činjenice, daje strankama savete o pitanjima koja su predmet njegove delatnosti i preduzima druge radnje i obavlja druge poslove određene zakonom.

Zanimljivo je da se javni beležnici u Srbiji ponovo uvode nakon 80 godina, jer su poslednji put imenovani 1930. godine u Kraljevini Jugoslaviji.

U svim opštinama

Svaka opština u Srbiji moraće ubuduće da ima po najmanje jednog beležnika, te je ministar Selaković najavio nastavak raspisivanja konkursa za upražnjena mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari