Prodaja prvih od 72 medija koji su u državnom vlasništvu, uglavnom lokalnih televizija, čiji su osnivači gradovi i opštine, trebalo bi da počne narednog ponedeljka.

Približavanje „Dana de“ isprovociralo je više inicijativa da se jedan od tih medija, Niška televizija, inače gradsko javno preduzeće čiji je osnivač Skupština grada, ne prodaje već postane regionalni javni servis, a nedavno usvojeni medijski zakoni – izmene.


Odbornička grupa DSS je na aktuelnoj sednici Skupštine grada, nastavljenoj juče nakon prekida zbog nedostatka kvoruma, predložila da niški parlament donese odluku o pokretanju inicijative za formiranje regionalnog javnog servisa jugoistočne Srbije. Osnivači takvog servisa bili bi gradovi i opštine jugoistočnog regiona u skladu sa odlukama njihovih skupština, navodi se u predlogu.

– Medijski zakoni koji nalažu povlačenje države iz medija i ne dozvoljavaju postojanje regionalnih javnih servisa protivni su Ustavu Srbije, koji propisuje da lokalne samouprave mogu da osnivaju medije, a da su svi građani jednaki. Ne sme se dogoditi da građani Beograda i Vojvodine imaju pravo na (nacionalne i pokrajinske) javne servise, a manjine na svoje medije, dok građani juga Srbije takvo pravo nemaju – kaže Milan Lapčević, šef odborničke grupe DSS u Skupštini grada Niša i republički poslanik.

Poslanik Blagoje Bradić (Zajedno za Srbiju) najavio je da će na sledećoj sednici republičkog parlamenta, po četvrti put, podneti predlog za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o javnim medijskim servisima koja bi omogućila formiranje regionalnog javnog servisa za centralnu Srbiju južno od Beograda. On podseća da je aktuelnom Medijskom strategijom predviđeno formiranje (čak šest) regionalnih javnih servisa. Takođe, upozorava, statistika kaže da je u prethodnom krugu privatizacije od 56 elektronskih medija u Srbiji ugašeno čak 55.

Nešto drugačiji predlog iznelo je Udruženje predsednika skupštine stanara i vlasnika privatnih zgrada, koje je još u osnivanju, a već okuplja skoro 400 predsednika takvih skupština koji predstavljaju oko 40.000 građana. Ono je ovih dana pokrenulo inicijativu da kupovinu NTV od strane zaposlenih finansiraju građani, što u programima te kuće i na društvenim mrežama nailazi na sve veću podršku.

– Predložili smo zaposlenima da otvore račun na koji će građani uplaćivati sredstva, a koji će kontrolisati nadzorni organ sastavljen od uglednih građana Niša. Preporučićemo svim građanima koje predstavljamo da za NTV uplate određeni novčani iznos. Nakon toga bi zaposleni kao stranka mogli da učestvuju na aukciji. U slučaju da ne „pobede“, novac bi se uplatio u humanitarne svrhe – objašnjava za Danas član Upravnog odbora ovog udruženja Đokica Jovanović, inače profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji glavni urednik NTV-a.

Direktor Niške televizije Boban Rajković se, međutim, boji da su ovakvi predlozi i inicijative – ozbiljno zakasnili. Skupština grada je pre dve sedmice donela odluku da NTV bude privatizovana na aukciji, uz uslovni otpust duga predložen od strane Ministarstva privrede. Nije joj smetalo što je prethodnih godina tri puta donosila suprotne odluke, kojima je podržala transformaciju NTV u regionalni javni servis. Nije joj „zasmetala“ ni peticija koju je još 2007. potpisalo 35.000 građana Niša, tražeći da NTV postane regionalni servis, a da se takvi servisi formiraju i u drugim regionima.

– Političari koji sada opet govore o „spasavanju“ NTV-a imali su zaista dovoljno vremena da adekvatno reše naš status, koji je pod znakom pitanja bezmalo deset godina. Voleo bih da grešim, ali mislim da je malo verovatno da se realizuje i inicijativa Udruženja skupštine stanara o kupovini NTV. Ovde postoji duboka apatija, a i ne znam koliko je to pravno moguće – kaže Rajković za Danas.

U NTV-u se pribojavaju da je predstojeća privatizacija zapravo sinonim za njeno gašenje. Podsećaju da socijalni program za zaposlene još uvek ne postoji. Ovogodišnji konkurs za projektno finansiranje medija u Nišu upravo je završen, a NTV, kao (još uvek) javno preduzeće, nije mogla da aplicira. Čak i ukoliko „Niška“ bude „uspešno privatizovana“, neće imati početni kapital za rad sve do sledećeg konkursa početkom 2016.

Zloupotreba stava EU

U NTV i Sindikatu novinara Srbije jošjednom negiraju tvrdnje vlasti da je EU preporučila privatizaciju svih domaćih medija, podsećajući da je i OEBS saopštio da je bitno isključivo transparentno vlasništvo i finansiranje. Evropska praksa je da svako može biti osnivačmedija, a regionalni javni servisi postoje u Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj, kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari