Izbor Brankice Janković za novu poverenicu za zaštitu ravnopravnosti podelio je juče poslanike u Skupštini Srbije. I dok sve stranke vladajuće koalicije podržavaju izbor nove poverenice za zaštitu ravnopravnosti, uz apostrofiranje njene „veličanstvene“ biografije, dotle poslanici SDS, DS i Nove stranke najavljuju da će glasati protiv njenog izbora. Oni kao razlog navode nepoštovanje procedure prilikom utvrđivanja kandidature, ali i činjenicu da više od 200 organizacija civilnog društva smatra da Jankovićeva ne ispunjava zakonske uslove za izbor na tu funkciju.


Jankovićevu je za funkciju poverenika predložio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a na predlog svih stranaka vladajuće koalicije. Aleksandar Martinović, predsednik tog skupštinskog odbora, pozvao je sve poslanike da podrže izbor nove poverenice za zaštitu ravnopravnosti, navodeći da Jankovićeva ima bogato radno iskustvo u oblasti ljudskih prava i sloboda, zabrane diskriminacije i zaštite građana od različitih oblika diskriminacije.

– Pozivam vas da podržite njen izbor zato što zaista mislim da ona to zaslužuje, da njeno pravničko obrazovanje i veliko radno i profesionalno iskustvo govore da je reč o osobi koja će ovim poslom da se bavi na najbolji način, u interesu svih građana, a posebno tih takozvanih ranjivih grupa, rekao je Martinović, dodajući da je biografija Jankovićeve prilično impresivna, jer je u prošloj vladi bila državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, da je vodila Gerontološki centar Beograd, da je bila šefica pregovaračke grupe za poglavlje 19, da je radila kao direktorka marketinga na televizijama Politika i YU info, ali i da je doktorantkinja na Fakultetu bezbednosti.

Međutim, zamenik šefa poslanika SDS Janko Veselinović smatra da je prilikom utvrđivanja kandidature prekršen Poslovnik, jer je na tu sednicu pozvan SMS porukom, a sa biografijom kandidatkinje upoznao se tek na samoj sednici. Veselinović, koji je zbog toga podneo ostavku na mesto zamenika predsednika tog odbora, podseća i na pismo 220 organizacija civilnog društva, u kome je navedeno da Jankovićeva ne ispunjava zakonske uslove za izbor na tu funkciju, jer nema ni dve godine rada u zaštiti ravnopravnosti.

– Jedna od institucija koja treba da štiti vaša ustavna prava predložena je tako što su poslanici na ulasku u salu dobili materijal. Ne znamo da li su to stranačke igre, da li se odlučuje iz jednog mesta i da li se poslaničke grupe stavljaju pred svršen čin, rekao je Veselinović, navodeći da se u međuvremenu saznalo da je Jankovićeva kandidatkinja PUPS-a, ali da ne zna da li je mesto poverenika za ravnopravnost i mesto direktora PTT, koje je dobio predsednik PUPS-a, kompenzacija za podršku smanjenju penzija.

Martinović je demantovao da nije poštovana procedura i da Jankovićeva ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije, navodeći da papir i njena biografija ne lažu.

– To što od sebe i svoje stranke pravite neke političke mučenike to je vaš problem. Lično mislim da vam je takva strategija pogrešna, poručio je Martinović Veselinoviću i napomenuo da Jankovićeva nije članica nijedne stranke, pa ni PUPS-a i da je zajednički kandidat stranaka koje su je predložile. On je podsetio da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković još 7. aprila pozvala sve poslaničke grupe da predlože svoje kandidate, ali da DS i SDS to nisu učinile. Uostalom, kako je naveo, predstavnici opozicionih poslaničkih grupa mogli su na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da pitaju Jankovićevu sve što ih je zanimalo, ali to nisu učinili.

– Zar mislite da je trebalo da konsultujem 15.700 nevladinih organizacija i da na osnovu njihovog mišljenja kreiram sliku o tome da li Brankica Janković treba da bude poverenik za zaštitu ravnopravnosti ili ne. Nevladine organizacije niču kao pečurke, niko ne zna kako se finansiraju. Tanki su im argumenti, a svaki čas se neko javi da nam soli pamet. Uostalom, poslovnik parlamenta nas ne obavezuje da ih konsultujemo, rekao je Martinović.

Poslanica DS Gordana Čomić navela je da je procedura pitanje kulture i da je potrebno dosta neznanja o tome da bi se reklo da je proces kandidovanja išao po proceduri.

– Ovo je ruganje vladavini prava. Jankovićeva je već izabrana, ovo je sve formalnost, a mi smo tu da retorički čestitamo na izboru, istakla je Čomićeva, dok je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević naveo da ga predsednik Odbora Aleksandar Martinović prilikom predstavljanja kandidata nije ubedio da li se njeni administrativno-menadžerski poslovi mogu identifikovati sa iskustvom na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava.

Podrška i saveti

Podršku izboru Jankovićeve najavili su u jučerašnjoj raspravi poslanici PUPS, SDPS, SPO-DHSS, SVM, čiji su poslanici ukazali na značaj te institucije i koji su novu poverenicu posavetovali da proširi zaštitu diskriminacije i da se fokusira na faktičku, a ne samo pravnu diskriminaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari