– Odbor za kontrolu rada službi bezbednosti sinoć je doneo zaključke po kojima Vojnobezbednosna agencija (VBA) nije prekršila zakon, kao i da je zaštitnik građana

Saša Janković pogrešio što se obratio javnosti iznoseći sumnje o prisluškivanju građana. U vezi s incidentom na Paradi ponosa, predsednik Odbora Momir Stojanović je ocenio da je spor između ombudsmana i Ministarstva odbrane nastao

zbog različitog tumačenja zakona.


Nakon sednice koja je trajala sedam sati predsednik Odbora Momir Stojanović rekao je novinarima da zaštitnik građana nije pružio ubedljive dokaze da je VBA prisluškivala

sindikalne lidere,predstavnike političkih partija, sudije. Zato je „Odbor je zaključio da VBA

nije prekšila zakon u tom slučaju“, istakao je Stojanović. U vezi s incidentom na Paradi

ponosa Stojanović je ocenio da je spor između ombudsmana i Ministarstva odbrane

nastao zbog različitog tumačenja zakona. Kako je istakao, Odbor je zaključio da je u tom sporu u pravu Ministarstvo odbrane i da zaštitnik ne može da dobije tražene inforamcije dok to ne odbori Više javno tužilaštvo.



 

„On neće moća da dobije tražena dokumenta dok to ne odobri tužilac, ali mi smo pozvali zaštitnika da dođe i sprovede kontrolu VBA, znate, VBA nije samo jedan slučaj“, poručio je Stojanović.

Upitan zašto je dozvoljeno da se prave dupli aršini, odnosno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u obavezi da dostavi sve podatke, a Ministarstvo odbrane nije, on je odgovorio da „podaci policije ne utiču na elemente krvičnog dela“.

Stojanović je kazao da je Odbor zaključio i da Saša Janković nije bio u pravu kada je izneo sumnju da su pripadnici VBA nezakonito uzeli video snimke i razgovrali sa očevicima incidenta na Paradi ponosa. On je naveo da je ocenjeno da VBA ima pravo da tako postupa u cilju zaštite štićenih ličnosti.



„Pozivam Sašu Jankovića da se ubuduće obrati odboru i nadležnim službama, a potom  izađe
u javnost, jer na taj način uznemiruje javnost i narušava ugled vojno-bezbednosnih službi“, ocenio je predsednik Odbora.

Ovo je prvi put da se zaštitnik građana izlaže optužbama i to od vladajuće većine i ovo je prvi put da mu se stavlja krst izdajnika na čelo zato što radi svoj posao. Jedini način da se izađe iz postojeće situacije je da se ombudsmanu daju na uvid sva dokumenta koja je tražio od VBA, a koja neće biti izneta u javnost. Jedino to će učvrstiti vladavinu prava i pokazati da u Srbiji postoji kontrola vlasti, koja, između ostalog, čuva i svaku vlast od same sebe, rekao je na  sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti Saša Janković, zaštitnik građana. <BR>

On je objasnio i da nijednog momenta nije tvrdio da je Vojnobezbednosna agencija prekršila zakon tokom Parade ponosa, već da je dobio saznanje da se to desilo, što je bio dužan da proveri.

Ministar odbrane Bratislav Gašić naveo je da ni Ministarstvo odbrane ni VBA neće uskratiti pravo ombudsmanu da kontroliše njihov rad, ali je ponovio da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

Ombudsman je podsetio da predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića kada su rekli da ih neko prisluškuje, niko nije optužio da pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da to rade iz loših namera. Ombudsman je naveo da već sedam godina obavlja kontrolu službi bezbednosti, a da do sada nije bilo nikakvih problema, te da je pitanje da li su svi do sada kršili zakon ili „VBA i ministar odbrane u ovom trenutku nisu spremni da se povinuju zakonu“.

Govoreći o incidentu za vreme prošlogodišnje Parade ponosa kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić, Janković je rekao da nije sporno da se to desilo, da su u tome učestvovali pripadnici Vojske Srbije i VBA, kao i da je javnosti dao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.

– Pokrenuo sam postupak kontrole jer je cela javnost bila obaveštena o ovom slučaju. Zatražio sam od VBA i MUP podatke kako bih ocenio da li ima potrebe da vodim postupak kontrole. Od oba organa sam dobio odgovor da se obratim tužilaštvu i tražim dokumenta, ali sam im ukazao da im je ustavna i zakonska obaveza da dostave te dokumente, bez obzira na postupak u tužilaštvu, rekao je Janković.

Citirajući odredbe Zakona o VBA, on je ukazao da Ministarstvo odbrane ne može da se poziva na to da su sva dokumenta data tužilaštvu, jer, kako je naglasio, zaštitnik građana ima pravo da kontroliše rad svih javnih organa, pa i VBA, i tako je u svim uređenim zemljama. Od kontrole su, dodao je on, izuzeti Skupština, predsednik Srbije, Vlada, tužilaštva, sudovi i Ustavni sud.

Janković je podsetio da Zakon o VBA propisuje da se istraga za sva dela koja su se desila van sistema odbrane, a učestvovala su vojna lica, sprovodi u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i policijom.

– Tražio sam da mi se dostavi njihova međusobna komunikacija u slučaju prebijanja brata premijera, a od više od 100 dokumenata koje sam dobio od MUP te dokumentacije nema, naglasio je Janković i dodao da krivično delo za koje se terete suspendovani pripadnici Žandarmerije, koje je okvalifikovano kao ometanje vojnog lica u vršenju vojne službe, prema zakonu takođe nije u nadležnosti VBA.

Ministar odbrane Bratislav Gašić ponovio je da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

– Naša vrata su vam uvek otvorena. Činjenica je da do sada zaštitnik građana nijednom nije došao u kontrolu, a bilo je samo pojedinačnih pritužbi protiv pripadnika vojske. Činjenica je takođe da je ombudsman zatražio da dođe u kontrolu dva dana pre Parade ponosa, ali da je kontrolu otkazao nakon incidenta, naveo je ministar Gašić i odao da VBA ne prisluškuje nikoga, a da je nabavka uređaja za prisluškivanje koštala milion i 106.000 evra, da on nikada nije korišćen i da se nalazi u magacinu Vojske Srbije.

Iako je predsednik Odbora Momir Stojanović još u petak najavio da neće dozvoliti da se sednica pretvara u cirkus, dobacivanja, smeh i uzvike koji su dolazili iz redova vladajuće koalicije nije uspeo da spreči. Nije uspeo da spreči ni skretanje sa teme. To je i bio razlog zbog čega su poslanici opozicije, ali i obudsman od predsedavajućeg dosta često tražili da umiri prisutne i „spreči urlike i vrisku“, ali i da se vrate na „zadatu temu“.

Najburnije je propraćen odgovor zaštitnika građana na devet pitanja koja mu je postavila poslanica SNS Ivana Stojiljković iz Užica. Ona je pitala koliku platu ima ombudsman i njegovi pomoćnici, ko je kupio prislušne uređaje, ko je pravni savetnik Jankoviću koji ga je obavestio da VBA nema pravo da prikuplja podatke i da li je moguće da on zbog političke popularnosti pokušava da uništiti život jedne porodice.

– Da li se pitate kako se oseća ćerka Andreja Vučića koja mora da gleda snimke kako joj prebijaju oca i da li je moguće da je cilj svega da se ogole sve informacije vezane za bezbednost premijera Vučića, pitala je Stojiljkovićeva.

Odgovarajući na njena pitanja zaštitnik građana rekao je da je njegova plata oko 340.000 dinara, da je Zakonom o zaštitniku građana utvrđeno da je identična plata predsednika Ustavnog suda, a da je koeficijent te plate odredio skupštinski Administrativni odbor. On je podvukao da su njegovi mesečni prihodi javno dostupni i da nema dodatne prihode, ali je poručio poslanicima da su oni ti koji odlučuju o tome kolika će biti njegova plata, a jedina njihova obaveza je da ta plata mora biti jednaka plati predsednika Ustavnog suda.

Janković je naveo i da je njegov pravni savetnik njegova privatna stvar, a da je tvrdnje o uništavanju života nečije porodice teško i ponoviti. Objasnio je da on nije kriv za snimke prebijanja koji su se pojavili u javnosti, i da je više puta govorio o curenju informacija u medije.

– Ubeđen sam i da će nakon ovoga što radim obezbeđenje premijera biti kvalitetnije, rekao je Janković i dodao da prvi put čuje da Kobre štite bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

I ministar Gašić odgovarao je na pitanje poslanice SNS Ivane Stoljković. On je naveo da Kobre štite bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i članove njegove porodice. Do decembra prošle godine štitili su i bivšu ministarku pravde Snežanu Malović i ministra odbrane Dragana Šutanovca. On je rekao da je u ovom trenutku od svih štićenih osoba najviše ugrožena bezbednost premijera Srbije Aleksandra Vučića, te zamolio da u interesu, kako je rekao, državne i nacionalne bezbednosti „povedemo računa da život tog čoveka nijednog trenutka ne bude ugrožen“. Stepen ugroženosti premijera, prema njegovim rečima, procenile su sve službe bezbednosti zadužene za njegovu bezbednost, a obraćajući se članovima Odbora ministar je naveo i da je lično zadužen za bezbednost premijera te da se to radi u skladu sa zakonom.

Gašić se zahvalio i ombudsmanu zato što je potvrdio da nije bilo prisluškivanja, čime je skinuo „ljagu s oficira“.

Predsednik Nove stranke i poslanik Zoran Živković istakao je juče da podržava ombudsmana Jankovića, upitavši na osnovu kog člana Zakona o Vojsci Srbije ili nekog drugog zakona pripadnici vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade Srbije.

Šutanovac: Šteta sistemu bezbednosti

Bivši ministar odbrane i poslanik DS Dragan Šutanovac, na čiji zahtev je i zakazana sednica Odbora, ocenio je da je stavljanje na stub srama zaštitnika građana nova dimenzija parlamentarnog života u Srbiji i da sve ovo danas dolazi iz vlasti zapravo predstavlja skretanje pažnje sa važnih stvari. Šutanovac je rekao da je očekivao da sednica Odbora bude zatvorena za javnost, jer bi se tada moglo govoriti otvorenije i konkretnije, ocenivši da je već naneta šteta sistemu bezbednosti i VBA.

 

 

 

Ne želim da snosim odgovornost za nečiju bezbednost

Molim vas da više ne provocirate moj napor, kako ne bi napravili još veću štetu i ne uvlačite me u političke tokove .Ja ću nastaviti da radim svoj posao kao i do sada”, naglasio je Saša Janković, poručujući predsedniku Odobora Momiru Stojanoviću da je trebalo da reaguje, kada su pojedini poslanici i sam ministar odbrane Bratislav Gašić izneli tvrdnje da je zbog inforamcija koje traži ugoržena bezbednost premijera Aleksandra Vučića. „Ne želim da snosim ni trunku odgovornosti za nečiju bezbednost“, istako je ombudsman. Direktor VBA tvrdi da je izabrao manje zlo

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari