Prošlo je dva meseca otkako je Ivana Ćirković razrešena sa funkcije direktorke vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, a na njeno mesto još niko nije postavljen.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Iako se u javnosti govorilo da zaposleni u toj kancelariji ne primaju platu, Ana Ajduković, rukovoditeljka Grupe za pravne i finansijske poslove, objašnjava za Danas da je Kancelarija „u potpunosti operativna, što podrazumeva da zaposleni, kojih ima 11, primaju plate i da se planirane aktivnosti odvijaju nesmetano“.

Međutim, kako dodaje, nakon razrešenja direktorke Ćirković, isplata plata zaposlenima jeste bila privremeno obustavljena, ali je posle mesec dana, i to u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Srbije, pronađeno rešenje za isplatu zarada i dalji nastavak rada Kancelarije. Ajduković, koja trenutno vrši poslove direktorke, navodi da je Kancelarija u stalnoj i svakodnevnoj komunikaciji sa Generalnim sekretarijatom u vezi sa „celokupnim delokrugom rada i ispunjenjem mandata“.

– Onog trenutka kada Vlada Srbije postavi lice koje će obavljati funkciju direktora Kancelarije, zainteresovana javnost će biti o tome informisana, kako putem objavljivanja odluke u Službenom glasniku, tako i putem naših kanala komunikacije, sajta i naloga na društvenim mrežama – navodi Ajdukovićeva.

Kako je Danas ranije pisao, jedna od mogućih naslednica Ćirkovićeve je Jovanka Todorović iz Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava. Međutim, iako je imala razgovore sa nadležnima u vezi s preuzimanjem vođenja Kancelarije, Todorovićeva još nije dobila nikakvu zvaničnu potvrdu.

Građanske inicijative su, uz podršku više od 55 organizacija civilnog društva, uputile još početkom aprila otvoreno pismo Vladi Srbije od koje su zatražile da hitno imenuje novog direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Inače, prema rečima Ajdukovićeve, iako su već dva meseca bez šefa, zaposleni u Kancelariji neprekidno realizuju planirane i druge aktivnosti. Kako ukazuje naša sagovornica, realizuju se, između ostalih, aktivnosti usmerene na unapređenje institucionalnog i pravnog okvira za razvoj civilnog društva, posebno u procesu donošenja propisa.

– Ključne aktivnosti Kancelarije u ovom periodu su finalizacija izrade Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva 2015-2019. U toku je priprema Nacrta ovog dokumenta sa pripadajućim Akcionim planom i Planom monitoringa i evaluacije realizacije predviđenih mera i aktivnosti. Planirano je da se krajem maja ili početkom juna uđe u proces javne rasprave – ističe Ana Ajduković.

Projekti i saradnja

„Upravo je završen javni konkurs za sufinansiranje projekata udruženja i drugih organizacija civilnog društva kojima su dodeljena sredstva Evropske unije, a u okviru programa „Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju''. Aktivno se realizuje i projekat „Podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva'' uz podršku USAID Srbija. Takođe, održava se stalna komunikacija i saradnja sa organizacijama civilnog društva i organima državne uprave“, ističe Ana Ajduković, rukovoditeljka Grupe za pravne i finansijske poslove vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari