Nijedna oblast političkog, društvenog i javnog života u Srbiji nije prošla kroz takve promene i turbulenciju kao pravosuđe na početku XXI veka. Jedna od novina je i formiranje komisija, timova ili radnih grupa za rešavanje najkomplikovanijih kriminalnih slučajeva.

 Sa takvom praksom započela je stranka SPO formiranjem pravno-ekspertskog tima za razrešenje zločina na Ibarskoj magistrali. Zatim su formirani Odbor za oslobađanje Ivana Stambolića, Državna komisija za utvrđivanje ubistva vojnika-gardista u Topčideru, Komisija Verana Matića za otkrivanje ubistva Ćuruvije do Komisije za utvrđivanje političke pozadine ubistva premijera Đinđića. Učestvovao sam u radu nekih od nabrojanih komisija, a i pisao sam kritički o takvom vidu istraživanja nerešenih ubistava. Ipak, rezimirajući i imajući u vidu sve aspekte ovakvog metoda rada, moj stav je u osnovi pozitivan.

Komisijski rad najbolji rezultat daje u razmatranju prikupljenih obaveštenja i dokaza (koje prikupljaju tužilaštvo i policija). Postoje razni dokazi i obaveštenja koja na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, a svestranom i sveobuhvatnom analizom može se doći do zajedničkog imenitelja dijametralno različitih saznanja, i obratno od dve naizgled potpuno istovetne situacije fokusiranjem na njih uočavaju se ozbiljne razlike. Takve analize daju najbolje odgovore baš u komisijskom načinu rada i to usaglašavanjem izloženih opservacija.

Kao stručni konsultant angažovan sam od Tužilaštva za ratne zločine, čiji tim razrešava slučaj otmice iz voza u Štrpcima 1993. Jedini osuđeni za taj zločin Nebojša Ranisavljević dao je u istražnom postupku tri iskaza i napisao jednu žalbu u kojima je nabrojao sve učesnike otmice. Uz to, on je detaljno u 36 tačaka priznao i opisao kompletan zločin. To priznanje je apsolutno dokumentovano i empirijski poverljivo. Na suđenju on je to porekao. Međutim, predsednik veća svaku tačku priznanja proverio je i egzaktno utvrdio da je svaka u potpunosti tačna. Izneo sam stav da se mora pokloniti vera tvrdnji Ranisavljevića o učesnicima otmice, jer su sve ostale njegove tvrdnje potvrđene, i da je to dovoljan razlog za pokretanje postupka protiv onih na koje je ukazao. Neki iz tima tužilaštva izneli su drugačiji stav, a neki su potvrdili moj. Dilema još nije razrešena. To je dobar primer u prilog komisijskog rada, s obzirom na to da sučeljavanje različitih mišljenja daje kvalitetnije rešenje od pojedinačnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari