Liga socijaldemokrata Vojvodine misli da deo promena političkog sistema svakako mora da uključi i donošenje Zakona o lustraciji, jer smatraju da Srbija mora da se suoči sa prošlošću. Prema rečima Bojana Kostreša, zamenika predsednika LSV-a, bez tog suočavanja Srbija ne može da ide u budućnost.


– Osnovna ideja LSV bila je da se Akcionoj grupi za promenu političkog sistema predloži i reaktiviranje Zakona o lustraciji i to smo i učinili. LSV nije pisao novi zakon i nema neke nove zahteve o lustraciji, ali smo izvršili pravno tehničku redakciju postojećeg zakona i prilagodili ga novom pravnom okruženju, kaže Kostreš.

On napominje da je lustracija važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja, da je važna i zbog toga da nam se devedesete ne bi ponovile. Ako ne budu kažnjeni svi oni ljudi koji su kršili ljudska prava u prošlosti, kaže Kostreš, može da se stvori utisak da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo.

– Mora da se stavi tačka na tip političkih nesuglasica oko toga ko je kršio ljudska prava devedesetih dok je bio na vlasti, ali LSV nema ništa protiv da lustracija obuhvati i period pre devedesetih, odnosno SFRJ, gde su takođe kršena ljudska prava, ističe Kostreš i dodaje da LSV ne želi da taj zakon bude municija za dnevnopolitička prepucavanja, ali želi da se stavi tačka na period u kome su kršena ljudska prava.

LSV, kaže Kostreš, predlaže i formiranje nezavisne komisije koju će osnovati parlament, a koja će imati nadležnosti kao poverenik ili zaštitnik građana. Novi zakon o lustraciji ne bi imao ograničeni vremenski rok trajanja. Istovetni Zakon o lustraciji istekao je 11. juna 2013. godine. Na pitanje da li očekuje podršku ostalih stranaka, Kostreš kaže da se boji da LSV neće obezbediti većinu za usvajanje tog zakona, ali ističe da je za sada tu podrška Srpskog pokreta obnove i DHSS, koji takođe u sklopu promene političkog sistema smatraju da je lustracija važan segment. Inače, LSV je u dva navrata, 2010. i 2013. godine, podnosila inicijativu da se tadašnji Zakon o lustraciji produži.

– Upozoravali smo da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna kako bi se Srbija konačno suočila sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost. Nažalost, nije bilo sluha da se zakon produži i sprovede u delo, navode u LSV.

Aleksandar Lojpur, nekadašnji koordinator Komisije za istinu i pomirenje, daje minimalne šanse da inicijativa LSV-a urodi plodom.

– Ne vidim političku volju da se takav zakon usvoji. Ta volja nije bila prisutna ni kod prethodne vladajuće većine, a sasvim sigurno je nema kod sadašnje, navodi Lojpur.

Prema njegovim rečima, ni pokretači inicijative „ne ulivaju neku nadu“ da će zakon o lustraciji biti usvojen i smatra da je po sredi politički marketing.

– Mislim da u nekom doglednom periodu neće biti donet zakon o lustraciji. Prosto ne vidim na horizontu političku partiju koja bi se iskreno zalagala za to, kaže Lojpur ne isključujući mogućnost da se u budućnosti pojavi politička opcija koja će insistirati na donošenju ovakvog zakona.

Iako kolokvijalno nazvan Zakonom o lustraciji, pravi naziv ovog pravnog akta je Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava. Na snagu je stupio 2003. godine, a za deset godina koliko je važio Skupština Srbije nije uspela ni da kompletira komisiju za lustraciju koja bi radila na njegovoj primeni. Samim tim ovaj zakon nijednom nije bio primenjen.

SNS nema stav

„Nisam ja adresa za odgovore na sva vaša pitanja. Vi od mene hoćete odmah odgovor da li će Srpska napredna stranka podržati zakon o lustraciji, pet minuta pošto je LSV predložio uvođenje lustracije. SNS još nema zvaničan stav po tom pitanju, kaže Zoran Babić za Danas.

 

Korać: Ne igrati se tom temom

Profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu i bivši ministar u vladi Zorana Đinđića, Žarko Korać je komentarišući inicijativu LSV-a rekao da prestanu da se „igraju sa tom temom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari