Mi nećemo još dugo biti u ovoj situaciji. Protest sigurno neće trajati još tri meseca i možda će i do Nove godine da bude završen – poručio je Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda. On je velikom broju advokata koji su se juče okupili ispred zgrade Vlade Srbije rekao da će protestu ubrzo doći kraj „sa ili bez odluke Ustavnog suda“.


– Mudrim ponašanjem, koje nas je krasilo do sada, moramo da nastavimo dok nam ne priznaju da smo u pravu. Da bi se to ostvarilo, potrebna nam je dobra volja druge strane, ali za sada to izostaje. Mi smo nudili rešenja, ali nam niko nije izašao u susret. A ukoliko država želi vladavinu prava, mora da ispuni naše zahteve – rekao je Šoškić.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, naveo je da će o problemima sa kojima se suočavaju advokati upoznati međunarodnu zajednicu.

– Ja sam se do sada ustručavao da upoznam ljude u inostranstvu sa situacijom u srpskom pravosuđu, jer me je ministar Selaković zamolio da naše probleme ne iznosim pred strancima. Ali mi smo izigrani i ja već večeras putujem u Brisel, a izveštaj je već poslat – rekao je Đorđević.

On je dodao da je motiv za protest advokata zaštita pravne sigurnosti u zemlji i ljudskih prava, a ne politički razlozi, kako to država voli da potencira.

– Ne provocirajte advokaturu, zato što bismo mi mogli da radimo vaš posao bolje od vas – rekao je Đorđević, uz napomenu da bi Vladi očigledno odgovaralo da ovaj protest potraje još šest meseci.

Advokatima su se obratili i predstavnici svih regionalnih komora. Ovo je bilo njihovo četvrto okupljanje od 17. septembra kada je više od osam hiljada advokata zbog početka rada javnih beležnika stupilo u štrajk.

Protest blokirao saobraćaj

Iako je bilo planirano da se protestni skup advokata održi na trotoaru ispred zgrade Vlade, bez ometanja saobraćaja, zbog velikog broja okupljenih to nije bilo moguće. I pored apela Dragoljuba Đorđevića, advokati su izašli na kolovoz, blokirajući ulice kneza Miloša i Nemanjinu, zbog čega je saobraćaj u širem centru grada bio otežan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari