Pred poslanicima Skupštine Srbije će se u oktobru naći predlog izmena Krivičnog zakonika, kojim će se odlazak naših državljana u ratne sukobe klasifikovati kao krivično delo, potvrdio je za Danas Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS). Prema njegovim rečima, trenutno je u toku usaglašavanje teksta izmena Krivičnog zakonika koji SDPS kao predlagač vodi sa Ministarstvom pravde i po okončanju tog procesa, tekst će ići u parlament.


Kako je Danas već pisao, kao posledica izmena Krivičnog zakonika, plaćenici bi mogli da zbog učešća u sukobima robijaju do pet godina, dok bi organizatori mogli iza rešetaka da ostanu do dvanaest godina.

Rasim Ljajić već nekoliko godina insistira na kriminalizaciji odlaska srpskih državljana u strane sukobe, pre svega zbog učešća mladića iz Sandžaka u ratu u Siriji. Ipak, ova tema je dobila na značaju tek pošto je počeo rat na istoku Ukrajine. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio medijima da poseduje informacije da srpski dobrovoljci ratuju na obe strane sukoba i tom prilikom osudio tu praksu.

Tema dobrovoljaca i stranih plaćenika ponovo je aktuelizovana prethodnih dana kada je Radomir Počuča, bivši novinar TV Pink i portparol protivterorističke jedinice MUP-a, objavio na svom Fejsbuk profilu da je otišao u Ukrajinu, gde se bori na strani proruskih separatista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari