Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da, posle godinu dana na toj funkciji, i kada se sumiraju rezultati, ne može reći da nije zadovoljan kako je Ministarstvo radilo, ali je istakao da od policije očekuje još više rezultata u narednom periodu.

Iza nas je bilo dosta posla, danas sam više svestan koji posao policija obavlja i koliki su izazovi pred njom, rekao je Stefanović na predstavljanju rezultata rada MUP od 27. aprila prošle godine, kada je postao ministar, do 1. aprila ove.

On je istakao da je u tom vremenu ukupan kriminal smanjen za 7,5 odsto u odnosu na isti period 2013-1014. godine, a da je rasvetljeno 48 odsto počinjenih krivičnih dela, uhapšeno 1.620 osoba pod sumnjom da su počinioci i oduzeta 3,1 tona droge. Posebnu pažnju, kako je naglasio, policija je posvetila suzbijanju nelegalne trgovine akciznom robom, naročito duvanom, koga je oduzeto skoro 152 tone rezanog i u listu, kao i 74.671 boks cigareta. Stefanović je napomenuo da u te brojke ne ulazi 1.300 tona nelegalnog duvana koji je pronađen u jednoj fabrici, u zajedničkoj akciji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Poreskom upravom.

U proteklih godinu dana, naveo je on, otkriveno je 1.896 dela sa elementima korupcije, što je povećanje na isti period ranije, kada ih je bilo 1.548, a podnete su prijave protiv 1.637 lica, među kojima je 86 zdravstvenih i 36 prosvetnih radnika, kao i 18 pripadnika MUP. Stefanović je rekao da je Sektor unutrašnje kontrole MUP podneo 153 krivične prijave, kojim je obuhvaćen 141 policajac i 28 građana, za ukupno 202 krivična dela. On je ukazao da taj sektor ima problem sa nedovoljnim brojem pripadnika, pa zato ne može da razvije strožu kontrolu unutar MUP, ali da se nada da će novim Zakonom o policiji taj nedostatak biti ispravljen, jer će unutrašnja kontrola dobiti veća ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari