Među članovima Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) dominiraju muškarci, preko 90 odsto, a u odeljenjima tehničkih i društvenih nauka nema nijedne žene. U 2012. doktoriralo je više muškaraca (52 odsto).

U većini starosnih grupa kompjuterski su pismeniji muškarci, a većina korisnika interneta su, takođe, pripadnici jačeg pola – samo su neki od podataka publikacije Republičkog zavoda za statistiku „Žene i muškarci u Republici Srbiji“, koja je juče predstavljena u beogradskom Medija centru.

Skoro deset odsto žena i oko četiri odsto muškaraca koji žive u gradskim naseljima je bez osnovne škole i ima nepotpuno osnovno obrazovanje. Među nepismenim stanovništvom, u skoro svim starosnim grupama, više je žena nego muškaraca. Žene čine 51 odsto od ukupnog broja stanovnika Srbije, dok muškarci preovlađuju kao lica na koja se vodi domaćinstvo u svim višečlanim porodicama. Zanimljivo je da su žene najzastupljenije u kategoriji „izdržavano lice“, a potom slede one kojima je izvor prihoda penzija (57 odsto), stipendija (56,5 odsto) i socijalna primanja (55,5 odsto).

U 2013. muškarci su činili 95 odsto svih osuđenih punoletnih lica za krivično delo nasilja u porodici, a dečaci čine isto toliko procenata svih maloletnika kojima su izrečene krivične sankcije. Najviše zaposlenih žena je između 45 i 54 godina starosti. Ima ih za 16 procenata manje u odnosu na zaposlene muškarce (42 odsto, odnosno 58 odsto). Samozaposlenih među muškarcima ima dvostruko više nego među damama.

Kada je reč o podacima iz oblasti zdravstva, među osobama sa invaliditetom veće je učešće žena (58 odsto). Iako žene češće obolevaju, čak dvostruko više muškaraca umre u starosnoj dobi od 30 do 59 godina, i to uglavnom od bolesti krvotoka i tumora. Takođe, tri puta više muškaraca umre usled saobraćajnih povreda i samoubistava.

Radnim danima žene u ukupnom poslu provedu do sedam sati, a muškarci nepunih sedam. Vikendom žene u proseku provedu više vremena u neplaćenim poslovima nego muškarci u ukupnom poslu. Što se tiče slobodnih aktivnosti, muškarci u njima provode šest i po sati, a žene manje od pet i po, s tim što i jedni i drugi polovinu tog vremena provedu ispred malih ekrana.

U periodu od 1990. do 2013. stopa živorođenja u Srbiji je imala konstantan pad sa blagim varijacijama, a stopa umrlih konstantan porast. Od 1991. stopa prirodnog naraštaja je negativna za mušku populaciju, a od 1992. i za obe. Više od polovine, odnosno 57 odsto muškaraca i 53 odsto žena starijih od 15 godina živi u braku/zajednici.

Publikacija je nastala u saradnji sa Švedskom statistikom.

Politika tradicionalno muška

Samo pet odsto žena u Srbiji su predsednice opština, odnosno gradonačelnice, a 29 odsto žena su odbornice u skupštinama opština/gradova – pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Žene su retko na poziciji upravnika i menadžera gazdinstava – 16 odsto žena, a muškarci 84 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari