Na društvenoj mreži Fejsbuk nedavno se pojavila grupa „Vojvodina je Mađarska“, koja javno izražava mržnju prema Srbima i Srbiji. „Srbi su najodvratniji narod“, „Jasenovački koncentracioni logor je bio kamp za Srbe da bi naučili da se koncentrišu u životu i prestanu da budu rasisti“, „Plakaćete za južnom Mađarskom kao što ste za albanskom Republikom Kosovo“, „Oslobodite južnu Mađarsku od srpskog rasizma“, samo su neki od postova ove grupe.


Zasad ovaj profil, inače na engleskom, ima oko 140 lajkova. Predstavnici ove grupe se predstavljaju kao građani Mađarske i Mađari iz Vojvodine. Osim statusa o mržnji prema Srbiji, postavljene su i fotografije na kojima Nemci ubijaju Srbe tokom Drugog svetskog rata, ali i vojnici tadašnje Austrougarske tokom 1914. godine i Prvog svetskog rata.

Ovo je samo jedna od brojnih grupa na ovoj popularnoj mreži koja propagira mržnju na nacionalnoj osnovi. Ukucavanjem reči „mrzim“ sa imenima nacija, pojavi će se brojni profili, poput „Mrzim Srbiju“, „Mrzim Srbe“, na čijim fotografijama se pojavljuje paljenje srpske zastave i slično. Zatim profili pojedinaca, kao što je „Mrzim Hrvate“ sa profil fotografijom hrvatske pop pevačice Severine. Tu je i grupa koja se predstavlja sa „Mrzim Albaniju i Šiptare“, koja ima 28 članova… „Šiptarska je gamad ustala da bi kosovo nam uzela svetog save nam zavet ostao da branimo naše kosovo“, jedan je od postova prepunog pravopisnih grešaka.

Kulturolog Ratko Božović kaže za Danas da je tokom devedesetih godina nacionalna orijentisanost ušla u svest Srba, što je dovelo do netolerancije prema drugima, koja ide ka ekstremizmu. Kako dodaje, ta nacionalna zaluđenost je bila dovoljna da volimo sebe, a da druge ne tolerišemo. Upitan zašto sve više mladih u Srbiji ispoljava mržnju prema svemu što je drugačije, Božović ističe da oni žive u porodicama koje imaju stari način mišljenja.

– Srbija nije ni moderna ni tradicionalna, već tranziciona. Skloni smo ekstremizmu, a netolerancija dolazi iz porodice, medija… Mladi su ovde u teskobi, nemaju velike izglede i perspektivu. Izolacija je trajala dugo, pa tako mladi prosto nisu izašli iz tog nacionalnog dvorišta – objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, mržnja obeležava i mržnju prema sebi i prema drugima, „jer kada ne volite sebe ne možete da volite druge“. Mladi su bez perspektive, dodaje, te zbog toga krive druge.

Miroslav Keveždi iz zrenjaninskog Centra za razvoj civilnog društva ističe za Danas da su grupe koje propagiraju govor mržnje na Fejsbuku „sastavljene od gubitnika tranzicije“.

– Ti ljudi su bez adekvatnog obrazovanja, bez posla, na profilima često govore o bolestima, izlečenju kancera i slično. Često je prisutna verska komponenta, od ikona do drugih verskih obeležja. Krivi su im drugi – Mađari, Srbi, Romi… – navodi naš sagovornik. Prema njegovom mišljenju, ove grupe i pojedinci na Fejsbuku se mogu shvatiti kao vrsta vapaja, oni tako skreću pažnju na sebe i svoje probleme. Nažalost, dodaje, ti vapaji su pozivi na linč.

– Prosečan korisnik Fejsbuka ima oko 300 prijatelja. Kod ekstremista nemate heterogenu grupu, već zatvorenu. To je krug istomišljenika, pa je njihov uticaj zapravo mali – ukazuje Keveždi.

„Smrt pederima“

Na društvenoj mreži Fejsbuk, osim mržnje na nacionalnoj osnovi, najizraženija je i mržnja prema manjinama, posebno gej populaciji. Postoje razne grupe sa nazivom „smrt pederima“, ali i pojedinci, uglavnom mladi dečaci, te navijači, koji su pored svog imena na profilu u zagradi napisali „smrt pederima“. Tu je i „smrt ciganima“, „smrt ženama“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari