U vezi sa informacijom, koja se pojavila u domaćim i stranim medijima i na internetu, da je Čeh Vit Jedlička, desničarski evroparlamentarac, 13. aprila osnovao „državu Liberland“, Ministarstvo spoljnih poslova saopštava da je stav Republike Srbije u vezi sa državnom granicom, da se ona proteže sredinom plovnog puta na Dunavu, shodno zakonskom razgraničenju iz 1945. i da „nova država“ nije formirana na teritoriji Republike Srbije, ističu za Danas u ovom ministarstvu dodajući da to smatraju „neozbiljnim postupkom koji ne treba ni komentarisati“.

Čeh Vit Jedlička proglasio je teritoriju od sedam kvadratnih kilometara između Srbije i Hrvatske, za koju smatra da je „ničija zemlja“, nezavisnom državom, a sebe za predsednika. Jedlička je saopštio da će uskoro poslati diplomatske note Srbiji i Hrvatskoj da priznaju ovu državu, ali u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ranije su rekli za naš list da nemaju zvaničan komentar na ovu ideju.

„Virtuelne dosetke, ma koliko one ponekad bile i zanimljive, ostaju to što jesu – virtuelne dosetke, a za njih nemamo nikakav zvaničan komentar“, poručili su iz Hrvatske.

Liberland, sudeći prema objavljenim mapama na zvaničnom sajtu liberland.org, leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Jedlička tvrdi da je „država“ nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okviru razgraničenja nisu tražile ni Srbija ni Hrvatska. Jedlička je u nedavnom intervjuu za Danas najavio da će uskoro početi naseljavanje Liberlanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari