– Žene su diskriminisane u svim oblastima javnog i privatnog života u Srbiji. Posebno su diskriminaciji izložene žene iz višestruko marginalizovanih grupa, poput žena sa invaliditetom, Romkinja, starijih žena i devojčica, kao i imigrantkinja. Za položaje, profesije i zanimanja žena se i dalje koristi muški rod. Žene su slabo zastupljene u izvršnoj vlasti i na mestima na kojima se odlučuje – navodi se, između ostalog, u Posebnom izveštaju o diskriminaciji žena Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji je juče predstavljen u Narodnoj skupštini.

Kako se ističe, nastavni materijali obiluju rodnim stereotipima, romske devojčice su u posebno lošem položaju u sistemu obrazovanja, a prisutna je i rodna segregacija zanimanja. „Žene su izložene diskriminaciji prilikom zapošljavanja i na radnom mestu, od postavljanja pitanja o planiranju porodice, preko seksualnog uznemirivanja na radnom mestu do nemogućnosti napredovanja i/ili degradaciji nakon odsustva zbog nege deteta“, piše u izveštaju.

Veoma je mali broj preduzetnica, piše dalje, kao i žena na upravljačkim pozicijama u kompanijama. „Položaj žena na selu je loš, mali je broj vlasnica poljoprivrednih gazdinstava, a otežan im je pristup zdravstvenoj zaštiti i drugim javnim uslugama. Žene su izložene raznim oblicima nasilja, a često su izložene sekundarnoj viktimizaciji nakon prijavljivanja nasilja“, navodi se u izveštaju.

Kako se ukazuje, iako postoje izvesni pomaci u učešću žena u sektoru bezbednosti, njih još nema dovoljno na visokim pozicijama odlučivanja. „U medijima se žene prikazuju seksistički i stereotipno, o nasilju nad ženama se piše senzacionalistički, a žene iz višestruko marginalizovanih grupa su skroz nevidljive u medijskom prostoru“, ističe se u izveštaju.

Nevena Petrušić, kojoj je upravo juče istekao petogodišnji mandat na mestu poverenice za zaštitu ravnopravnosti i koja je već najavila da se neće kandidovati za novi, navela je da jedna četvrtina građana smatra da rukovodeća mesta treba da pripadaju muškarcima, da oni budu glava porodice, a žene domaćice.

– To je ono što moramo menjati. Na dobrom smo putu, ali nas čeka još mnogo posla – istakla je Petrušićeva. Osim nje, na skupu u parlamentu su govorili Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Gordana Čomić, potpredsednica parlamenta i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, kao i Irena Vojčkova Solorano, direktorka Kancelarije UN u Srbiji. Svi su se saglasili da se žene u Srbiji nalaze u lošem položaju i da je potrebno zaustaviti diskriminaciju nad njima.



 

Zahvalnice Neveni Petrušić



Neveni Petrušić juče je istekao petogodišnji mandat na mestu poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Pre i nakon predstavljanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji žena Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Petrušićeva je dobila veliki aplauz od prisutnih u punoj sali Narodne skupštine. Zahvalnost na petogodišnjem radu izrazio joj je Saša Janković, zaštitnik građana, Mreža žena protiv nasilja, koju čini 27 organizacija civilnog društva, kao i NVO „Praksis“. Nevladine organizacije ponovile su juče da zahtevaju ponavljanje postupka za izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti i predložile Slavoljupku Pavlović kao kandidatkinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari