Vlada Srbije čini velike napore da poboljša odnose u regionu i Srbija je postala konstruktivan igrač, ne samo zbog pregovora sa Prištinom, već i zbog sve boljih odnosa sa Hrvatskom.

 I albanski premijer Edi Rama će uskoro posetiti Beograd, što je još jedan dobar primer regionalne saradnje, istakao je juče nemački ambasador u Srbiji Hajc Vilhelm na skupu „Saradnja medija u regionu“ u organizaciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi.

Ambasador Nemačke je naglasio da je važno zbližiti ljude i postići pomirenje u regiji u kojoj je još rana otvoreno, a da „neke od njih možda još krvare“. Na skupu na kojem je bio predstavljen projekat „Okruženje“, prva regionalna informativna emisija, Vilhelm je istakao da će Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nastaviti da pomaže taj projekat koji se emituje u osam zemalja regiona.

– Želimo da i dalje podržavamo ovu inicijativu i da je ohrabrimo. Važno je dosegnuti do svih ljudi u zemljama regiona u kojima se ova emisija emituje i nadam se da će televizijske stanice pokazati veći interes za ovaj projekat, naveo je Vilhelm. On je ukazao da je nemačka vlada za ovaj projekat odvojila 140.000 evra i da je cilj te emisije da „zbliži ljude u celom regionu“.

Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek rekao je juče da „Okruženje“ ne samo da približava ceo region Evropi, već i stvara stabilno društvo. Prema njegovim rečima, ovaj projekat je važan u širenju znanja o zemljama regiona i drugi regioni u Evropi treba da naprave sličnu emisiju.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai ukazala je da ovaj projekat ima iste ideje koje podržava i taj fond – pomirenje i demokratizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari