Na dvodnevnom sastanku Alijanse za borbu protiv trgovine ljudima koji je održan u Beču, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić sastao se sa direktorom Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) Jurijem Fedotovim. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, na sastanku se razgovaralo o načinima umanjenja rizika od trgovine ljudima u okviru migracionih ruta.

Nikolić je istakao da je pitanje borbe protiv trgovine ljudima jedno od prioritetnih tokom predsedavanja Srbije OEBS-u. On je ukazao na značaj teme konferencije zbog novog oblika mešovitih migracija koji obuhvata kako izbeglice i tražioce azila, tako i ekonomske migrante, koji su pod rizikom od trgovine ljudima i različitih oblika eksploatacije.

Nikolić je objasnio da su najranjivije kategorije među migrantima deca koja putuju bez pratnje roditelja, mlade devojke i žene, kao i tražioci azila „koji ne biraju način da pobegnu iz svoje zemlje, što ih dovodi do trgovca ljudima koji ih u nameri eksploatacije krijumčare kroz mnoge zemlje do krajnjeg odredišta“, navodi se u saopštenju.

Tokom konferencije državni sekretar je razgovarao o zajedničkoj saradnji i programu UNODC za Jugoistočnu Evropu koji će biti predstavljen u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari