Ministarstvo pravde Srbije upozorilo je advokate u Srbiji, koji su 17. septembra stupili u generalni štrajk da time ugrožavaju bezbednost građana, dok je Advokatska komora uzvratila navodom da je odgovornost na Ministarstvu.


Drugog dana štrajka, u četvrtak popodne, Ministarstvo se oglasilo saopštenjem, u kome upozorava advokate da obustavom rada i odbijanjem razgovora ugrožavaju bezbednost građana i njihove imovine i još jednom ih pozvalo da prekinu štrajk i nastave pregovore.

Podseća se da se „Ministarstvo pravde se tokom prethodna dva dana sastajalo sa advokatima u cilju iznalaženja rešenja za njihove probleme“ i dodaje da su su advokati i pored te spremnosti odbili da se sutradan ponovo pojave na sastanku. Ističe se da su predložili naredni susret za ponedeljak do kada će nastaviti sa obustavom rada, zbog koje je blokirano gotovo celo srpsko pravosuđe. U saopštenju Ministarstva pravde se podseća da je sastanak radne grupe, koja je posvećena rešavanju pitanja paušalnog oporezivanja advokata održan u utorak, kao i da su se predstavnici advokature i u sredu sastali sa predstavnicima Ministarstva pravde.

Na tom sastanku dogovoreno je da se predstavnici obe strane sastaju redovno, skoro svaki dan, kako bi se što pre došlo do zadovoljavajućeg rešenja. Iako je naredni sastanak dogovoren za 19. septembar, predstavnici advokature su obavestili ministarstvo da oni od tog sastanka odustaju, i izrazili eventualnu spremnost da se sastanak održi u ponedeljak, 22. septembra, za kada je zakazan i novi sastanak radne grupe za paušalno oporezivanje. Ministarstvo pravde je ocenilo da to ukazuje da advokati ne izražavaju želju za obustavom šrajka i pronalaženjem rešenja, već nastavljaju sa politizacijom advokatske profesije.

„Očigledno je da glavni problemi leže u neodgovornom i neozbiljnom rukovodstvu advokatskih komora, kao i da srpski advokati nemaju predstavnike od integriteta i autoriteta sa kojima dogovor može da se pronađe“, navodi Ministarstvo pravde. Takođe podseća advokate da, po zakonu, ne mogu odbiti pružanje pravne pomoći, ako ih za zastupnika ili branioca postavi sud, drugi državni organ ili advokatska komora. „Još jednom pozivamo advokate da nastave sa radom, jer samo na takav način, bez pokušaja ucenjivanja države i nanošenja štete građanima i pravnom poretku, može da se postigne prihvatljivo rešenje za sve strane“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, Advokatska komora Srbije oštro je reagovala na tvrdnje advokati nisu spremni za pregovore. Kako se navodi u saopštenju AKS Ministarstvo pravde je neistinito iznelo činjenice. „I na sastanku u Ministarstvu pravde, odrzanom 17.septembra povodom pitanja u vezi sa Zakonom o javnom beležništvu, i na sastanku Radne grupe za pitanje poreske politike prema advokatima, održanom 15. septembra, ministarstva pravde i finansija poslali su predstavnike bez jasnih ovlašćenja za pregovore i sa jedinom namerom da se prikaže kako se nešto radi“, navodi se u saopštenju Komore.

Prema rečima advokata predstavnici ministarstava razgovarali su sa ultimativnim zahtevom da se odmah prekine obustava rada kako bi počeli pregovori, da bi, kako ističu advokati, posle toga u saopštenjima ministarstva potpuno neistinito navodila kako advokatura nije spremna za pregovore.

„Odluka Skupštine AKS od 13.septembra koja je dostavljena svim državnim organima i javno objavljena, potpuno jasno i precizno je odredila zahteve advokature. Ni Ministarstvo pravde ni Ministarstvo finansija se ni jednom rečju nisu odredili prema toj odluci, a ta odluka je polazna osnova za pregovore“, navodi se u saopštenju. Kako ističu srpski advokati neprimereno je da Ministarstvo pravde stalno u saopštenjima spominje politiziranje situacije od strane advokature.

„Svakom građaninu je jasno da Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija nastupaju sa pozicija politike i državne moći, a da advokatura nastupa potpuno apolitično s ciljem zaštite prava građana, nezavisnosti profesije i poštovanja Ustava Srbije“, poručuju advokati. Advokatska komora Srbije upitala je i gde su u pregovorima ministri pravde i finansija „koji su jedini ovlašćeni da se o zahtevima advokature izjasne“.

„Očigledno je da Ministarstvo pravde sva svoja saopštenja daje s ciljem očuvanja svojih pozicija, prebacujući odgovornost na druge, iako se zna da je za celo ovo stanje u vezi sa protestom advokata najodgovornije Ministarstvo pravde. Dosta je više korišćenja medija u svrhe zaštite ličnih interesa pojedinaca i grupa u ministarstvima“, zaključuje se u saopštenju AKS.

Odloženo suđenje za mito

Od javnosti interesantnih suđenja, zbog štrajka advokata, odložen je početak suđenja bivšem direktoru Agencije za osiguranje depozita Zoranu Obradoviću. On se optuženim predlogom tereti za primanje mita od 100.000 evra od vlasnika jedne niške firme u stečaju. Kako su preneli elektronski mediji, suđenje zakazano za 12. septembar, odloženo je pred Višim sudom u Beogradu za 9. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari