Predstavnici Ministarstva pravde i advokata uspeli su da se slože u jednoj stvari. Obe strane su se saglasile da novinari napuste prostoriju u kojoj se održava sastanak, jer kako je naveo Nikola Selaković, ministar pravde, prisustvo medija može da naruši „konstruktivnost sastanka“.


Iako su prilikom dogovaranja ovog sastanka i jedni i drugi insistirali na prisustvu medija, jer „nemaju šta da kriju“, odmah pošto su dogovorili dnevni red, novinarima je rečeno da sačekaju kraj sastanka sa druge strane vrata.

Otvarajući sastanak, Nikola Selaković je pitao advokate da li se slažu da okrenu novi list.

– U proteklih četrdesetak dana mnogo toga je bilo rečeno. Kako je cilj ovog sastanka da pronađemo obostrano prihvatljivo rešenje, ja predlažem da zakopamo ratne sekire – rekao je Selaković.

Dragoljub Đorđević se saglasio s tim i izrazio želju da ovaj sastanak približi stavove dve strane.

– Kada smo počinjali sa protestom, mi smo vam poslali spisak naših zahteva, kao i predloge za njihovo ispunjenje. Do danas nismo dobili odgovore na te predloge. Iz tog razloga, mi danas očekujemo od vas da izađete sa predlozima. Zbog načina odlučivanja u Advokatskoj komori Srbije mi nećemo moći odmah da se izjasnimo o njima, ali ćemo predloge izneti pred skupštinu Komore – naveo je Đorđević.

On je dodao da prošlu ponudu Ministarstva pravde, koja se odnosila isključivo na ispunjenje zahteva advokata vezanih za visinu paušalnog poreza, nisu mogli da prihvate, jer „bi ispalo da advokati protestuju samo zbog para“.

Dve strane su se usaglasile da teme sastanka budu: visina paušalnog poreza, problemi koje advokati imaju sa sistemom javnih beležnika i način za što skoriji završetak štrajka advokata.

Odustali od ostavke ministra

Ministar Selaković je u jednom trenutku upitao advokate da li i dalje stoje pri stavu da je njegova ostavka jedan od uslova za okončanje protesta. Predstavnici advokatskih komora su na to odgovorili da oni nisu tražili lično njegovu ostavku.

 

Postignut napredak, odgovor u ponedeljak

Predstavnici Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde postigli su napredak u pregovorima, a advokati će na ponudu Ministarstva odgovoriti do ponedeljka, 27. oktobra, kada će doneti i odluku da li će obustaviti štrajk, navedeno je u zajedničkom saopštenju dve strane. Kako se navodi, ministar Nikola Selaković upoznao je prisutne na sastanku s predlozima Ministarstva koji podrazumevaju izmenu određenih članova Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, ali i predlog u vezi sa načinom paušalnog oporezivanja advokata za 2014. godinu.

– Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da će komora na ponudu ministarstva odgovoriti zaključno sa ponedeljkom, 27. oktobra, što će, ukoliko ponuda bude prihvaćena, podrazumevati i obustavu štrajka advokata. Pristanak Advokatske komore Srbije bi značio da će Vlada Srbije utvrditi predloge izmena pomenutih zakona i uputiti ih Skupštini Srbije na usvajanje, što bi bilo realizovano u roku od 14 dana od dana prihvatanja predloga – stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari