Humanitarna situacija u opštini Preševo, gde se nalazi blizu tri hiljade imigranata iz afroazijskih zemalja, pod kontrolom je i za sada se obezbeđuju dovoljne količine hrane, vode i higijenskog materijala. Dežurne ekipe policije gotovo danonoćno rade na izdavanju azilantskih potvrda. Kraju se privode i radovi na prihvatnom centru u kome će smeštaj biti obezbeđen za najugroženija lica, njih tridesetak, a to su uglavnom žene i odojčad.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

Nakon što je saopšteno da se među imigrantskim porodicama nalazi i desetak odojčadi, u akciju pomoći uključile su se patronažna služba opšte bolnice Zdravstvenog centra iz Vranja, koja je obezbedila određene količine mleka kao prvu pomoć.

– Reč je o bebama ne starijim od pet meseci i u skladu sa time pokrenuta je akcija dostave mleka. U skladu sa potrebama mi ćemo kontinuirano slati mleko za bebe, kao i drugi neophodan higijenski materijal, jer smo u stalnom kontaktu sa ekipama koje se nalaze u Preševu – potvrdila je za Danas portparolka Zdravstvenog centra Beba Kanački.

Izbegla lica u Preševu tokom današnjeg dana posetiće i volonteri Odbora za ljudska prava iz Vranja koji će na licu mesta, u saradnji se predstavnicima Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice, UNHCR i Lekara bez granica, napraviti procenu daljih aktivnosti u pogledu pružanja pomoći pre svega iz lokalnih zajednica u Pčinjskom okrugu.

Epidemiološka i zdravstvena situacija je pod kontrolom, mada najavljene visoke temperature usled nedostatka adekvatnih higijenskih uslova, česama i tuš kabina, može da se iskomplikuje ukoliko dođe do novog talasa imigranata. Najavljena poseta premijera Aleksandra Vučića, kao i predstavnika EU u Srbiji mogla bi da pojača pomoć države, pre svega lokalnoj samoupravi u Preševu u daljem prihvatu i zbrinjavanju imigranata koji preko Turske, Grčke i Makedonije konstantno dolaze u ovu rubnu opštinu juga Srbije.

– Činimo maksimalne napore da situaciju održimo pod kontrolom, iako se skoro tri nedelje nalazimo u vanrednim okolnostima, što iziskuje i dosta novčanih sredstava kojih nema u lokalnom budžetu, pogotovu ne za ovakve namene. U tome nam je neophodna pomoć države. Do sada nije zabeležen nijedan incident i to je dobro. Nosimo se nekako sa celom situacijom – objašnjava predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Pojačana kontrola granice sa Makedonijom se nastavlja, ali imigranti i dalje pronalaze načine da dođu do Preševa. Zabeleženi su i slučajevi da je nekoliko grupa imigranata sprečeno u pokušaju ilegalnog prelaska granice iz pravca Kumanova preko sela Lojane. U tom pravcu nastavlja se koordinirana saradnja pogranične policije Srbije i Makedonije. U pogranične patrole uključeni su i specijalni automobili sa termovizijskim nadzorom koji uočavaju dolazak imigranata iz pravca Makedonije.

U Bujanovcu imigranti ne ulaze u grad, već su skoncentrisani na Autobuskoj stanici na ulazu u grad, odakle koriste redovne autobuske linije za odlazak prema Beogradu. Na železničkoj stanici u Preševu i dalje su najveće gužve u vozovima prema Beogradu. Imigranti ponavljaju da je i dalje njihov cilj neka od zemalja EU, te da su u Srbiji „samo u prolazu“. Zato je Preševo poslednjih dvadesetak dana najveće imigrantsko prihvatilište u Srbiji. Iako su i ranijih godina registrovani slučajevi krijumčarenja ljudi, nije zabeležen ovako visok nivo izgnanika iz afroazijskih zemalja.

Niko u Preševu novinaru Danasa nije mogao da potvrdi dokle će trajati ovakva situacija, s obzirom na konstantni priliv novih imigranata i pooštreni nadzor ulaska u Mađarsku, pa su oni prinuđeni na duži boravak na jugu Srbije, ali i drugim delovima države.


Izif: Hvala ljudima iz Preševa na pomoći

Izif je izbegao iz Sirije pred ratnim strahotama. Ima trideset godina. U Preševo je stigao pre tri dana, nakon višenedeljnog putovanja.

– Hvala na pomoći ljudima iz Preševa. Ni ja, a ni moji sunarodnici, nemamo nameru da se ovde duže zadržavamo. Želimo dalje. Srbija je lepa zemlja, ali mi idemo za boljim životom dalje. Kako i gde ćemo završiti, ni sam ne znam, jer sam čuo šta nas očekuje na granici sa Mađarskom – kaže ovaj Sirijac.

UNHCR: Upozorenje Mađarskoj

Budimpešta – Promene u sistemu azila u Mađarskoj, koje su po hitnoj proceduri usvojene u mađarskom parlamentu, i plan vlade te zemlje da izgradi ogradu duž granice sa Srbijom, mogu imati fatalne posledice za izbeglice koje beže od rata, upozorila je juče Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR. U otvorenom pismu mađarskim poslanicima, predstavnica UNHCR u centralnoj Evropi Montserat Feiksas Vije rekla je da Mađarska ima pravo da štiti svoje granice i građane, ali je ukazala da promene u sistemu azila mogu da onemoguće ljude koji beže od nasilja da u Mađarskoj dobiju pomoć, javio je AP.

Ona je ocenila da novi zakon ne ispunjava moralne i osnovne humanitarne standarde, kao i da je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima i obavezama Mađarske. Tokom prošle godine je oko 100.000 migranata i izbeglica došlo u Mađarsku, navodi AP.

FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari