Udruženje građana Epomena realizovalo je projekat „Moć vidljivosti“, čiji je cilj bio da se lokalni koordinatori za romska pitanja obuče za komunikaciju sa medijima i državnim organima. Projekat, koji je finansiran iz budžeta Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava u vrednosti od oko milion dinara, deo je programa koji se sprovodi radi unapređenja položaja i statusa Roma. Trajao je od novembra 2014. do aprila 2015. godine.


Koordinatori su bili u prilici ne samo da uoče nego i da adekvatno reaguju na diskriminaciju i da bolje upoznaju mehanizme zaštite koji su im na raspolaganju, kao i načine na koje mogu da se zvanično obrate za pomoć nezavisnim državnim organima, i to u slučaju podnošenja pritužbe za kršenje ljudskih prava od strane organa javne vlasti – Zaštitnik građana – i diskriminacije po nacionalnoj osnovi – Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, podseća da se država obavezala na poboljšanje položaja Roma u saradnji sa međunarodnim partnerskim organizacijama i uz puno učešće pripadnika ove zajednice.

– Nakon nešto više od godinu dana od potpisivanja sporazuma sa 20 pilot opština i gradova kroz projekat „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“, mobilni timovi koje između ostalih čine i romski koordinatori deluju po usvojenim planovima i dinamici. Uz veliku posvećenost članova tima, ovaj mehanizam se pokazao kao delotvoran i uspešan“, navodi Paunovićeva.

U okviru projekta snimljen je i edukativni film „U njihovim cipelama“, koji prikazuje uloge koordinatora u društvu i poteškoće s kojima se susreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari