U ponedeljak, 1. septembra, počinje ocenjivanje rada sudija i predsednika sudova na osnovu pravilnika koji je usvojio Visoki savet sudstva (VSS). Pravilnik o kriterijumima, merilima i postupku za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova će se najpre primenjivati kroz pilot fazu, koja će trajati tri meseca, u 20 sudova širom Srbije, a njegova potpuna primena počeće u januaru naredne godine.

Sudijama će se, naime, meriti kako i koliko rade, a ocene koje dobiju biće uslov za napredovanje, ali i povod za razrešenje.

Rad sudija na stalnoj funkciji i predsednika sudova redovno će se vrednovati jednom u tri godine, a sudija koji su prvi put izabrani jednom godišnje. Izuzetno, na osnovu odluke VSS, rad sudija i predsednika sudova može biti i vanredno vrednovan.

Kriterijumi za vrednovanje rada sudija su kvalitet i kvantitet. Kvalitet rada iskazuje sposobnost i znanje sudije u primeni materijalnog i procesnog prava, dok kvantitet rada iskazuje efikasnost u rešavanju predmeta.

– Merila za vrednovanje kvaliteta rada sudija su procenat ukinutih odluka i vreme izrade odluka. Vrednovanje kvaliteta se vrši tako što se za svako merilo utvrdi pojedinačna ocena, a na osnovu utvrđenih pojedinačnih ocena utvrđuje se ocena vrednovanja rada kvaliteta sudija. Pojedinačne ocene za merila kvaliteta rada su: „izuzetno uspešno“, „uspešno“ i „ne zadovoljava“ – navodi se u pravilniku.

Merilo za vrednovanje kvantiteta rada sudija je mesečna norma, a za sudije koje nemaju dovoljan broj predmeta u radu je broj ukupno rešenih predmeta od ukupnog broja predmeta u radu.

– Merilo kvantiteta rada sudija vrednuje se pojedinačnom ocenom „izuzetno uspešno“, „uspešno“ i „ne zadovoljava“. Ocene koje se odnose na vrednovanje rada sudije su „izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju“, „uspešno obavlja sudijsku funkciju“ i „ne zadovoljava“. Rad sudije koji je izabran za predsednika suda i koji obavlja sudijsku funkciju vrednuje se prema kriterijumima za vrednovanje rada sudija – objašnjeno je u pravilniku VSS-a.

S druge strane, kako je utvrđeno, kriterijum za vrednovanje rada predsednika suda je rezultat rada sudske uprave.

– Merilo za vrednovanje rada predsednika suda koje se odnose na rezultat rada sudske uprave je broj neotklonjenih nepravilnosti u radu sudske uprave utvrđen od strane predsednika neposredno višeg suda u odnosu na ukupan broj utvrđenih nepravilnosti u radu. Pojedinačna ocena za merilo za vrednovanje rada predsednika suda kroz rezultat rada sudske uprave je „izuzetno uspešno“, „uspešno“ i „ne zadovoljava“. Ocene koje se odnose na vrednovanje rada predsednika suda su „izuzetno uspešno obavlja funkciju predsednika suda“, „uspešno obavlja funkciju predsednika suda“ i „nezadovoljavajuće obavlja funkciju predsednika suda“ – navodi se u pravilniku VSS-a.

Svrha ocenjivanja

Svrha vrednovanja rada sudija i predsednika sudova, navode u VSS-u, jeste poboljšanje efikasnosti sudskog sistema, očuvanje i unapređenje stručnosti, osposobljenosti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, zatim njihovo podsticanje u ostvarivanju najboljih rezultata rada, ali i jačanje poverenja javnosti u rad sudija i sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari