Postupak pred Apelacionim sudom koji se vodi protiv Stanka Subotića odložen je za 21. maj, pošto okrivljeni nije iz zdravstvenih razloga mogao da prisustvuje glavnom pretresu koji je trebalo juče da se održi.


Iako zakon propisuje da prisustvo okrivljenog nije neophodno na glavnom pretresu drugostepenog organa, a pošto je sud želeo da sasluša Subotića, proces je odložen.

Da bi opravdao svoje odsustvo Stanko Subotić je preko svog advokata priložio sudu fotokopiju potvrde iz univerzitetske bolnice u Ženevi. Ipak, sud je naložio Subotićevom braniocu da dostavi overeni prevod bolničke potvrde.

Podsetimo, Stanko Subotić je već bio osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta, ali je tu odluku preinačio Apelacioni sud. U ponovljenom postupku Subotić je bio oslobođen optužbi, pošto je sud ustanovio da ne postoji dovoljno dokaza kojima bi se potvrdile tvrdnje dela optužnice, dok je drugi deo optužnice odbijen zbog zastarelosti. Pošto se na ovu odluku suda žalilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, ovaj slučaj se ponovo našao pred Apelacionim sudom.

Tužilaštvo smatra da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene, kao i da se sporna oslobađajuća presuda zasniva na dokazu na kojem se ne može zasnivati, odnosno na iskazu svedoka iz Makedonije Jovana Ristovskog i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, što je i sam rekao tokom prvostepenog suđenja. Ristovski je makedonski državljanin koji je sam dokumentaciju dostavio sudu, a na osnovu koje je sud zaključio da je – vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo je predložilo da sud Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a njegovi saradnici na kaznu od dve do šest godina zatvora.

Osim Subotića okrivljeni u tom slučaju su bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Oni se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora i zloupotreba službenog položaja za koje je zakonom predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari