Tužilac odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su počinili zločin genocida u Srebrenici, podigao je optužnicu protiv bivših šefova policije u Bratuncu Miodraga Josipovića i Branimira Tešića, prenose mediji u regionu. Josipović (1959), nekadašnji načelnik Stanice javne bezbednosti (SJB) i zamenik komandira stanice Tešić (1955), sumnjiče se da su u julu 1995. godine „svesno pomagali i podržavali glavne izvršioce genocida“ u kome je prisilno iseljeno 40.000 civila, a pogubljeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca.


Prema navodima optužnice, Josipović je naredio angažovanje pripadnika SJB Bratunac, a Tešić, izvršavajući njegove naredbe, organizovao policajce koji su učestvovali prisilnom premeštanju civilnog stanovništva iz Potočara i odvajanju muškaraca od njihovih porodica. Oni se terete i da su organizovali policajce da učestvuju u operaciji transporta i prihvata, kao i zatvaranja u Bratuncu više od 1.000 Bošnjaka od 16 do 70 godina starosti.

Zbog velikog broja zarobljenika, mnogi muškarci, Bošnjaci su prisilno zadržani u autobusima i kamionima preko noći parkiranim na ulicama Bratunca koje su čuvali i pripadnici SJB, a tada je ubijeno najmanje 150 muškaraca. Josipović živi u Bratuncu, a Tešić u Srbiji, čiji je i državljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari