Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio je juče u beogradskom Medija centru Model strategije za procesuiranje ratnih zločina izvršenih tokom i u vezi sa oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji.


Kako su ukazali iz FHP, cilj Modela strategije je da podstakne nadležne institucije da usvoje zvaničnu državnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u sukobima tokom devedesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i da obezbedi sveobuhvatan, informativan i objektivan prilog izradi te strategije.

Sandra Orlović, izvršna direktorka FHP, naglasila je da je u Srbiji pred lice pravde izvedeno 175 osoba optuženih za ratne zločine, a da je 68 njih pravosnažno osuđeno. Prema njenim rečima, ključni nedostatak procesuiranju za ratne zločine je mali broj suđenja.

– Ukoliko se zadrži sadašnja dinamika, u narednih 10 godina pred lice pravde bilo bi izvedeno oko 300 osumnjičenih za ratne zločine, a u najboljem slučaju bi bilo osuđeno 150 osoba. Mi smatramo da su ovi podaci neprihvatljivi i nedovoljni, kao i da je potrebna drastična promena institucija u odnosu na procesuiranje ovih zločina u Srbiji – objasnila je Orlovićeva, dodajući da je u evidenciji Tužilaštva za ratne zločine oko 800 nerešenih predmeta.

Ona je podsetila da FHP već nekoliko godina govori o potrebi državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, te da u ovoj oblasti postoje ozbiljni problemi za čije je rešavanje neophodan sistemski i strateški pristup. Prema njenim rečima, osnovni cilj strategije bi bilo značajno suzbijanje nekažnjivosti za ratne zločine kroz ispravljanje postojećih nedostataka u normativnom i institucionalnom okviru i obezbeđivanje neophodnih uslova za snažno intenziviranje procesuiranja ratnih zločina.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je kapacitet Tužilaštva za ratne zločine izuzetno mali i da samo 24 osobe rade na slučajevima vezanim za hiljade žrtava.

– Da bismo nekoga zaposlili, potreban je novac iz budžeta. Kako procesuirati ratne zločine ako nemate novac za istrage – rekao je Vekarić. On je, takođe, naglasio da je teško naći svedoke ratnih zločina i da nije lako probiti zavet ćutanja.

Istraživanje Fonda

Model strategije za procesuiranje ratnih zločina izvršenih tokom i u vezi sa oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji zasniva se na istraživanju Fonda za humanitarno pravo, pod nazivom Deset godina procesuiranja ratnih zločina u Srbiji – Konture pravde (Analiza procesuiranja ratnih zločina 2004-2013), na zaključcima pet konsultativnih sesija sa najvažnijim akterima procesuiranja ratnih zločina u Srbiji, kao i na analizama političkog i medijskog diskursa o suđenjima za ratne zločine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari