– Na polaganju državnog stručnog ispita prošle godine među ispitivačima su se našli sudija Ustavnog suda, zamenik republičkog javnog tužioca, sudija Višeg suda u Beogradu, te gradska pravobraniteljka. Oni su ukupno zaradili 1.245.000 dinara.

Ako se u obzir uzme vladina Uredba o programu i načinu polaganja državnog stručnog ispita, u kojoj piše (član 11) da predsednik, zamenik predsednika i članovi ispitne komisije moraju da budu državni službenici, te Zakon o državnim službenicima, u kome se navodi da državni službenici nisu narodni poslanici, predsednik Republike, sudije Ustavnog suda, članovi Vlade, sudije, javni tužioci, zamenici javnih tužilaca, postavlja se pitanje kako su se onda u ispitnim komisijama našli, na primer, sudija Ustavnog suda Bratislav Đokić, zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić, gradska pravobraniteljka Ljiljana Blagojević, te sudija Višeg suda u Beogradu Siniša Petrović. Da li su onda ispiti na kojima su oni bili u ispitnim komisijama nezakoniti?

Pogotovo ako se imaju u vidu novčane naknade koje su dobili jer su bili u tim ispitnim komisijama – Đokić (440.000 dinara), Ilić (390.000 dinara), Blagojevićeva (265.000 dinara), Siniša Petrović (150.000 dinara). Naš list je ove podatke dobio od jednog uzbunjivača – poznatog Agenciji za borbu protiv korupcije – na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koji su mu prosleđeni iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Kako nam je rečeno u MDULS, prema podacima službe koja se u okviru tog ministarstva bavi državnim ispitom, prošle godine su pozvana 4.032 kandidata, od kojih su na ispit izašle 2.932 osobe. Od toga je 1.966 kandidata sa visokim obrazovanjem i 965 kandidata sa srednjim obrazovanjem. Tokom 2014, dodaju iz Ministarstva, polaganje ispita je organizovano u 79 rokova, i to u 45 za kandidate sa visokim obrazovanjem i 34 roka za one sa srednjim obrazovanjem, a ispitivači su se smenjivali po rokovima naizmenično obezbeđujući ravnomerno učestvovanje u ispitivanju.

„Ispit se održava u prostorijama MDULS sa početkom u 15.30, dakle nakon završetka radnog vremena. Trajanje ispita je različito jer zavisi od broja kandidata i uobičajeno se završava između 20 i 21 čas. Naknada za polaganje ispita iznosi 7.500 dinara. Po osnovu uplaćenih naknada, Ministarstvo je u 2014. prihodovalo oko 19 miliona dinara, koji se nalaze na računu budžeta i iz tih sredstava se isplaćuju ispitivačima naknade za rad u komisijama“, navode iz Ministarstva.

Inače, u vladinoj Uredbi se navodi da ispitnu komisiju rešenjem obrazuje ministar zadužen za poslove uprave na period od dve godine, odnosno da ministar imenuje lica za koja smatra da će najoptimalnije odgovoriti zahtevima komisije. Ministar, takođe, utvrđuje i naknadu za rad. U 2014. ispitne komisije su do 29. avgusta radile na osnovu rešenja ministra pravde Nikole Selakovića, a od navedenog datuma po rešenju ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Uz navedeno potrebno je dodati definiciju državnog službenika iz Zakona o državnim službenicima. To je lice čije se radno mesto sastoji od poslova iz delokruga organa državne uprave, sudova, javnih tužilaštava, Republičkog javnog pravobranilaštva, službi Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda i službi organa čije članove bira Narodna skupština ili s njima povezanih opštih pravnih, informatičkih, materijalno-finansijskih, računovodstvenih i administrativnih poslova.

Zanimljivo je i da u Zakonu o sudijama (član 30) piše da „sudija ne može biti na funkcijama u organima koji donose propise i organima izvršne vlasti, javnim službama i organima pokrajinske autonomije i jedinica lokalne samouprave. Sudija ne može biti član političke stranke, niti politički delovati na drugi način, baviti se bilo kojim javnim ili privatnim plaćenim poslom, niti pružati pravne usluge ni davati pravne savete uz naknadu“. Ipak, dodaje se da sudija može, van radnog vremena, da se bez posebnog odobrenja bavi nastavnom i naučnom delatnošću, uz naknadu. Isto to piše i za republičkog javnog tužioca i njegovog zamenika. Međutim, pitanje je da li to važi za sudiju Ustavnog suda, odnosno za zamenika republičkog javnog tužioca?

Podsetimo, Danas je već pisao o tome da je u 2014. iz budžeta Srbije uplaćeno 12.146.026 dinara ispitivačima (njih 26) u ispitnim komisijama za polaganje državnog stručnog ispita za kandidate sa visokim i kandidate sa srednjim obrazovanjem. Cifre se kreću od 150.000 dinara do 475.000 dinara. Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave rečeno nam je da je u planu da se u okviru zakona o platama bolje urede novčani dodaci za ispitne komisije. Prošle godine su se među ispitivačima našla i dva vanredna profesora Pravnog fakulteta – Vladan Petrov, kome je isplaćeno 250.000 dinara, i Bojan Milisavljević (200.000 dinara), kao i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (390.000 dinara), te Željko Ožegović, državni sekretar u MDULS (190.000 dinara).

 

Urediti plate javnih funkcionera

Sindikat pravosuđa Srbije već odavno predlaže da se donese odluka o visini plata javnih funkcionera, poput članova Vlade Srbije, sudija, republičkog javnog tužioca i drugih. Kako nam je rečeno iz ovog sindikata, potrebno je da se zna visina njihovih plata, da ona odgovara odgovornosti javne funkcije, ali da pored te plate „ne dobijaju novac na još sto mesta“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari