Na inicijativu Ministarstva odbrane, republička Uprava za javne nabavke dala je saglasnost da se za nabavljanje materijala za hemodijalizu „Gambro“, koji vojna osiguranica Snežana Vukotić isključivo koristi već 30 godina, sprovede pregovarački postupak javne nabavke sa jednom firmom – kompanijom „Medicon“. Ta kompanija je ekskluzivni distributer navedenog dijaliznog materijala, čime je rešen ozbiljan problem u kojem su se našli kako pacijentkinja tako i celokupan sistem vojnog zdravstva.


Ovo je Danasu saopštilo Ministarstvo odbrane povodom slučaja pacijentkinje Snežane Vukotić, o čijem slučaju je pisao naš list. Naime, ona nam se požalila da je Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (Fond za SOVO), i to bez ikakve odluke ili rešenja, od novembra prošle godine prestao da je snabdeva potrebnom terapijom, te da je ona uz pomoć prijatelja kupovala materijal, i da joj je Fond refundirao troškove do maja.

„Snežana Vukotić je vojna osiguranica koja se nalazi na kućnoj dijalizi više od 30 godina. Sve to vreme sistem vojnog zdravstva je snabdevao pacijentkinju materijalom „Gambro“, a problem je nastao kada ga više nije bilo na zalihama. Zbog poštovanja Zakona o javnim nabavkama, sistem vojnog zdravstva nije mogao da ga obezbedi, jer se neophodan dijalizni materijal za sve vojne osiguranike nabavlja u otvorenom postupku centralizovane javne nabavke, shodno usvojenom Planu nabavki za 2015″, ističe se u saopštenju Ministarstva poslatom Danasu.

Kako se dodaje, zbog specifičnosti slučaja pacijentkinje, koja insistira na materijalu „Gambro“, i zbog činjenice da je u pitanju očuvanje ljudskog života, Fond za SOVO je odlučio da pacijentkinji izmiri troškove dijalize za maj i jun ove godine, i sve do završetka nabavke.

Podsetimo, Vukotićeva nam je rekla da taj materijal već 30 godina dobija po rešenjima i nalazima lekara sa VMA, da kućna dijaliza, odnosno način snabdevanja i lečenja nije nikakva ekskluziva, kako kažu u Ministarstvu, već da je sve po zakonu i pravilniku RFZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari