Smrt Gordana Ristića (49) zvanog Dode iz Višegrada, koji se, prema medijskim izveštajima, „survao sa litice kanjona Drine“ 8. avgusta, pobudila je sumnje da li je reč o nesrećnom slučaju, saznaje Danas nezvanično u bezbednosnim krugovima. Naime, kako je potvrđeno u Tužilaštvo za ratne zločine, Gordan Ristić je jedan od potencijalnih svedoka u predmetu „Štrpci“. On je, prema izvorima našeg lista, imao saznanja o otmici civila u Štrpcima 1993.


Prema dostupnim saznanjima, Ristić je navodno stradao posle lova u kome je bio sa Bobanom Inđićem, koji se pominje u dokumentima nevladinih organizacija i sudskim spisima kao osoba koja je Milanu Lukiću najdirektnije pomagala u otmici.

Ristića su iz kanjona Drine izvukli pripadnici Gorske službe spasavanja, a istragu o njegovom padu niz liticu vodi kriminalistička služba Policijske stanice Višegrad.

Ristić je, prema navodima medija, oko 16 sati otišao u lov od svoje rodne kuće u selu Đurevići kanjonom Drine prema selu Zemljice i – nestao. Svedoci navode da je nad samim ponorom bila Ristićeva lovačka puška i polomljene grančice na drveću prema kanjonu. Od mesta gde je Ristić pao u provaliju do reke Drine razdaljina je oko 500 metara, a njegovo telo se zaustavilo na oko 350 metara od mesta pada. Članovi Gorske službe spasavanja iz Foče, uz pomoć jednog pripadnika specijalnih jedinica Žandarmerije Srbije su se užadima spustili do Ristića i tako ga na specijalnim nosilima transportovali do Drine i ukrcali u čamac. Ristić je bio zaposlen u preduzeću „Hidroelektrane na Drini“.

Svedok odbrane u postupku protiv Mitra Vasiljevića u Hagu pominje Ristića 2005. kao jednog od dva naoružana vojnika koji su ušli u školu „Vuk Karadžić“ u Višegradu 1992. u kojoj su počinjeni ratni zločini nad muslimanima.

Podsetimo, istraga u predmetu „Štrpci“ poslednjih meseci s vremena na vreme bila je u fokusu javnosti, zbog informacija da je formiran novi tužilačko-policijski tim, koji je u saradnji sa pravosuđima BiH i Crne Gore došao do novih saznanja. Takođe je objavljeno da su saslušani brojni svedoci, njih oko trideset i da je troje od njih dobilo zaštitu, mada nisu svi na teritoriji bivše SFRJ. Objavljeni su nezvanični detalji – da se broj osumnjičenih popeo na dvadesetak, kao i da su neki od njih policajci, zatim da se prati trag plaćanja čekovima žrtava nakon otmice… U mestu Štrpci je u februara 1993. iz voza Beograd – Bar oteto 19 putnika – 18 Muslimana i jedan Hrvat, koji su potom mučeni i ubijeni. U jezeru Perućac pre četiri godine pronađeni su ostaci njih četvorice. Sumnja se da su zločin počinili pripadnici grupe pod vođstvom Milana Lukića. On je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor, za zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima u Višegradu 1992. i 1993.

Dosadašnja saznanja

Zbog učešća u otmici i ubistvu u Štrpcima, na 15 godina zatvora je pred sudom u Bijelom Polju osuđen Nebojša Ranisavljević. Većina saznanja u ovom predmetu potiču iz njegovog iskaza. Milana Lukića su u februaru u Haškom tribunalu po drugi put saslušali pripadnici istražnog tima iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari