Miloš Grozdanović, jedan od 19 gradskih funkcionera u Nišu koji su od 2012. godine ili nešto kraće primali nezakonito uvećane plate za 30 odsto, vratio je juče u gradski budžet celokupnu nezakonito primljenu sumu.

Nezakonitu isplatu „funkcionerskih dodataka“ utvrdio je nedavno upravni inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nakon čega je Lokalni antikorupcijski forum grada Niša pozvao funkcionere da ih vrate u budžet.

 – Jutros sam uplatio u budžet grada Niša ukupno 132.980 dinara (oko 1.150 evra), koje sam kao predsednik Korisničkog saveta javnih službi, koji je stalno radno telo Skupštine grada, primio na ime „funkcionerskog dodatka“ u poslednjih osam meseci, koliko sam na toj funkciji. Ovo je moj lični i moralni čin, i kao čoveka i kao pravnika, koji zna da je ovaj potez jedino ispravan, a da me to što nisam znao da je isplata tog dodatka nezakonita ne opravdava. Ne želim da moj obraz bude na ovaj način ukaljan, a ne želim ni da apelujem na druge funkcionere da učine ovo isto, to je isključivo na njima – rekao je Grozdanović, koji je i odbornik grupe građana „Niška priča“ u Skupštini grada.

 Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada je krajem pretprošle sedmice, postupajući po nalogu Upravnog inspektorata, smanjio plate 19 stalno zaposlenih funkcionera za 30 odsto i tako ih doveo na zakonski nivo. Upravni inspektorat je prethodno konstatovao da su takva uvećanja plata protivna Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, te da su ih primali gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, devet članova Gradskog veća i osam predsednika stalnih radnih tela Skupštine grada. Šesnaest funkcionera primalo je takve „funkcionerske dodatke“ od septembra 2012, jedan od 2013, a dvoje od prošle godine.

 LAF Niš je uz poziv funkcionerima da vrate u budžet ono što im ne pripada, zatražio i da svi gradski organi, funkcioneri i službenici koji su odgovorni za ovakvo kršenje zakona, na štetu gradskog budžeta i građana Niša, budu zakonski sankcionisani. Prema navodima tog autonomnog gradskog tela, zakonsku odgovornost bi trebalo da snosi pre svega saziv Odbora za administrativna pitanja koji je doneo protivzakoniti Pravilnik o platama, kao i gradska Uprava za finansije, koja je nezakonito obračunavala i isplaćivala ta sredstva.



 

 Ko je neobični funkcioner



 Miloš Grozdanović (31) je pisac, koji se uz to bavi i privatnim knjižarskim poslom. Autor je romana „Jugo“, „Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama“ i „Mali roman o Konstantinu Velikom“. Dugo godina bio je član LDP-a, koji je napustio krajem 2012, zajedno sa grupom funkcionera i članova, zbog „nezadovoljstva radom vrha stranke i stranačke marginalizacije Niša“. Bio je član Radne grupe za izradu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je usvojila Skupština grada Niša 2011. godine, te jedan od članova tadašnjeg, „nultog“ LAF-a Niš. Plata predsednika Korisničkog saveta javnih službi Skupštine grada od 71.000 dinara, u okviru koje je obračunat i nezakoniti „funkcionerski dodatak“ od oko 16.000 dinara, njegovo je prvo primanje u javnom sektoru.

Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari