Više od 80 odsto građana Srbije smatra da političari imaju uticaj na operativni rad policije, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koji je agencija TNS Media Galup sprovela za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).


Prema istraživanju sprovedenom u novembru, uz učešće više od 1.570 ispitanika, poverenje u policiju ima 35 odsto građana, dok je 30 odsto zadovoljno radom ministra policije Nebojše Stefanovića, a njih 21 odsto da nije zadovoljno.

– Poverenje u policiju prošle godine poraslo je za skoro pet odsto od 2013. godine, izjavio je ministar unutrašnih poslova Srbije Nebojša Stefanović i naveo da ima prostora da se to poverenje građana još poboljša. Stefanović je u Palati Srbija na predstavljanu istraživanja rekao da je dobro što građani osećaju da se policija reformiše i menja i da radi na tome da se građani osećaju bezbednije.

On je kazao da su građani kao najvažnije stvari na kojima policija treba da radi naveli borbu protiv korupcije, narkomanije, povratak policije u zajednicu i bliži odnos policije i građana i da su to prioriteti MUP-a na kojima će 2015. godine i insistirati. On je naveo da se nada da će ova godina biti obeležena otvaranjem pregovora u Briselu oko poglavlja 24. Rad policije pozdravio je i šef OEBS-a u Srbiji Piter Berhard, koji je takođe istakao važnost otvaranja poglavlja 24 u pregovorima za približavanje EU.

Inače, veći procenat poverenja u policiju bio je 2011. godine i 2012. godine i iznosio je 42 odsto. Istraživanje je pokazalo i da 46 odsto smatra da postoji korupcija u policiji, što je manje nego u 2013. godini za pet odsto. Istraživanje je pokazalo da 63 odsto ispitanih smatra da političari imaju uticaj na operativni rad policije, što je manji procenat nego 2013. godine kada je iznosio 70 odsto. Njih 35 odsto smatra da informacije o aktuelnim slučajevima i krivičnim delima u medijima ometaju rad policije i tužilaštva.

Istraživanje je pokazalo da su osnovni problemi koji ugrožavaju bezbednost, narkomanija, organizovani kriminal i korupcija. Istraživanje je pokazalo i da je efikasnost policije najveća u zaštiti javnih i protestnih okupljanja 55 odsto, zatim sledi javna bezbednost 53 odsto, pa borba protiv organizovanog kriminala 30 odsto i borba protiv korupcije 26 odsto. Njih 38 odsto je navelo da je zadovoljno načinom na koji je policija obezbedila održavanje Parade ponosa, a njih 22 odsto je nezadovoljno. Njih 42 odsto nezadovoljno je načinom rada policije kada je reč o sprečavanju huliganizma na sportskim terenima, dok je njih 33 odsto zadovoljno.

Većina ispitanika – 65 odsto, smatra da policija više sarađuje sa građanima u njihovoj zajednici nego 2013. godine, ali 40 odsto bi volelo da policija bude prisutna u većoj meri u njihovoj zajednici. 

Asocijacije

Ispitanici navode da kada čuju reč policija prvo pomisle na red (sigurnost građana, bezbednost i zaštita) čak njih 58 odsto, korumpiranost njih 13 odsto, kažnjavanje devet odsto, vlast sedam odsto, a na bahatost i nadmenost pomisli njih dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari