Posle izveštaja skupštinskog Anketnog odbora, koji je utvrdio brojne zloupotrebe u trošenju novca na Kosovu, istražni organi moraju da obave svoj posao. Kako za Danas kaže potpredsednica Vlade i SNS Zorana Mihajlović, postojanje političke volje da se napravi izveštaj govori da se „mora ići dalje“.


Na pitanje Danasa postoji li u Vladi politička volja da se od nadležnih organa zatraži hitna istraga o zloupotrebama novca na KiM koje je utvrdio Odbor, ona je rekla da se čudi ovom pitanju i da misli da se mora ići dalje.

Anketni odbor za utvrđivanje načina trošenja budžetskog novca na Kosovu od 2000. do 2012. formiran je u maju prošle godine sa zadatkom da utvrdi koliko je sredstava iz budžeta Srbije izdvajano za Kosovo, da li su ona namenski trošena, da li je bilo zloupotreba u javnim nabavkama ili zloupotreba u oslobađanju robe od poreza na dodatu vrednost. Krajem oktobra 2013. objavljena je vest da će nalazi Odbora sačekati završetak izbora na KiM zakazanih za 3. novembar. Izveštaj je usvojen u aprilu ove godine.

Članovi Odbora nisu imali mandat da podnose krivične prijave, ali su u izveštaju predložili Vladi da od nadležnih institucija zatraži hitnu istragu, kao i da u roku od godinu dana obavesti Skupštinu o rezultatima. Međutim, dok izveštaj ne potvrdi Skupština, on nije obavezujući za državne organe, iako bi oni i bez zvaničnog usvajanja Izveštaja mogli da koriste materijal Odbora i pokrenu istrage nezavisno od Skupštine. To nije urađeno.

Zoran Babić, šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije, za Danas kaže da za SNS izveštaj neće ostati mrtvo slovo na papiru. Upitan kada će ga Skupština potvrditi, on kaže da ne može da govori o rokovima.

– Poštovaćemo kolegijalnost i razgovaraćemo sa strankama koje podržavaju Vladu, ali i sa ostalim poslaničkim klubovima kako bismo postigli konsenzus da se to pitanje stavi na dnevni red – kaže Babić.

Nenamensko troŠenje

Predsednik Anketnog odbora Momir Stojanović izjavio je ranije da su članovi tog tela na Kosovu naišli na opšti nepotizam i nenamensko trošenje u skoro svim oblastima – zdravstvu, obrazovanju, izgradnji infrastrukturnih objekata, pa su tako neki objekti ostali nedovršeni ili nisu uopšte izgrađeni, dok je novac potrošen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari