Pred Višim sudom u Beogradu danas će biti održano pripremno ročište u krivičnom postupku protiv Radomira Počuče, povodom poziva na linč aktivistkinja udruženja „Žene u crnom“. Počuča, koji je bio portparol antidiverzantske jedinice MUP-a, krajem marta je na svom privatnom fejsbuk nalogu postavio link sa vešću da organizacija „Žene u crnom“ obeležava 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu i uz to otvoreno i direktno pozvao pripadnike svih navijačkih grupa da skup nasilno spreče.

Njegov poziv je rezultirao protestom desničarskih organizacija ispred prostorija organizacije „Žene u crnom“ u Jug Bogdanovoj ulici. Takođe, nakon toga je usledila i peticija stanara zgrade da se ova NVO iseli iz svojih prostorija.

U Komitetu pravnika za ljudska prava, koji je protiv Počuče podneo krivičnu prijavu za krivično delo rasna i druga diskriminacija, a koju je tužilaštvo prekvalifikovalo u krivično delo ugrožavanje sigurnosti, očekuju da pravosuđe izmeni dosadašnju praksu nekažnjivosti u slučajevima širenja mržnje i napada na branitelje i braniteljke ljudskih prava i sprovede fer i pravično suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari