Očigledno je da gospodina Kukana njegovi saradnici ne izveštavaju i ne informišu podrobno o aktivnostima Republike Srbije kada je pravosuđe u pitanju – odgovor je Ministarstva pravde na nedavnu izjavu šefa delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduarda Kukana, koji je rekao da Srbija manipulacijom pojedinih članova Krivičnog zakona pokušava da izigra EU.


„U poglavlju o pravosuđu je, čini mi se, pod rednim brojem 349 bila zamerka o zloupotrebi pozicija u privatne svrhe, što je veoma kritikovano u EU, a onda ste nam rekli da ste to promenili. A promenili ste samo redni broj. Ali nismo mi toliko naivni ko što neki misle“, pre nekoliko dana je izjavio Kukan.

Iz Ministarstva pravde su pojasnili da je Eduard Kukan mislio na članove Krivičnog zakona, ali su demantovali da je cilj njihove izmene bila manipulacija.

– Zakonske odredbe o kojima je pokušavao da govori g. Kukan nisu tamo neke brojke, već izuzetno važni članovi Krivičnog zakona. Naime, radi se o bivšem članu 359 Zloupotreba službenog položaja, iz kojeg je proizašao član 234 Zloupotreba položaja od strane odgovornog lica. Znajući potrebu izmene i usaglašavanja ovog člana KZ-a sa evropskim tekovinama, kao i praksom domaćih sudova, ministar pravde je još u junu 2014. godine formirao radnu grupu za izmene KZ-a – rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde. U njihovom odgovoru se dodaje da je radna grupa nedavno završila nacrt nove glave Krivičnog zakonika u kojoj se nalazi i sporni član i da će do kraja aprila otpočeti javna rasprava.

Inače pravnici i međunarodna zajednica su već neko vreme predlagali promenu ovog člana zakona. Ipak, i pored njegove promene u aprilu 2013. godine, nedostaci na koje su upozoravali su ostali.

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda, kaže za Danas da je ovaj član proistekao iz socijalističkog perioda i da ima izvesne mane.

– Ovaj član Krivičnog zakona je sam po sebi nejasan i suviše širok, a pritom se i ograničenja koja uspostavlja ne poštuju u praksi. U tom pogledu, promena tog člana zakona 2013. godine nije dovela do ozbiljne promene kursa – navodi Majić. On dodaje da primena ovog člana na ovaj način od njega pravi „omnibus“ odredbu po kojoj skoro svako može da odgovara. Prema njegovim rečima, ovaj član Krivičnog zakonika predstavlja ozbiljan problem koji bi država trebalo da reši u najskorijem roku.

 

Veza Miškovića, Subotića i Karića

Neki od medijski najatraktivnijih sudijskih postupaka se vode protiv ljudi koji su upravo optuženi da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Zbog navodnog kršenja ovog člana Krivičnog zakonika između ostalih se terete i Miroslav Mišković, Milo Đurašković, Stanko Subotić i Bogoljub Karić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari