Odbrana Slobodana Radulovića podneće danas predlog Vanraspravnom veću Specijalnog suda u Beogradu da se nekadašnjem direktoru C-marketa zatvorski pritvor zameni kućnim, potvrdio je Danasu Radulovićev advokat Marko Kljajević.


– Strateški element naše odbrane je korišćenje pravnih sredstava onako kako to predviđa Zakon o krivičnom postupku. Zajednički smo doneli odluku, mada pre svega Radulović odlučuje o tome, da on lično napiše žalbu, te da stoga bude prisutan na otvorenoj sednici Apelacionog suda, rekao je Kljajević za naš list. Stoga, predložiću Specijalnom sudu da mu se mera pritvora u zatvoru zameni merom zabrane napuštanja mesta boravka, kako bi u pisanju žalbe mogao da koristi obimnu ličnu dokumentaciju koju poseduje. U zatvoru za to Radulović zaista nema uslova, kaže Kljajević za naš list.

Prema njegovim rečima, Radulović ima apsolutno poverenje u sud i smatra da poseduje verodostojna dokumenta za žalbu. Drugi razlog za ublažavanje tretmana je, dodaje Kljajević, zdravstveni.

– Moram da naglasim i taj razlog, s obzirom da su i pretrage i pregledi obavljeni u zatvorskoj bolnici pokazali da je on težak srčani bolesnik. Dodatni rizik predstavljaju i njegove godine, objašnjava Kljajević.

Radulović je u četvrtak pre uskršnjih praznika, prema nezvaničnim informacijama, iz Zatvorske bolnice prebačen u Gradsku bolnicu na Zvezdari, gde su mu urađeni detaljni kardiološki pregledi.

Javna sednica pred Apelacionim sudom, u takozvanom procesu „stečajnoj mafiji“, u kome je prvostepeno Radulović osuđen prošlog maja na pet godina zatvora, zakazana je od 29. juna do 4. jula. Kako su objavili mediji, spisi su kod sudije Veroljuba Cvetkovića, koji je u fazi upoznavanja sa predmetom. Reč je o dosad najvećem postupku iz oblasti finansijskog kriminala – izreka presude ima oko 60 strana, a dokumentacija zauzima sobu od 30 kvadrata. Od ukupno 34 optužena, 18 je oslobođeno, na šta se žalilo tužilaštvo.

Radulović je prvobitno bio optužen za organizovanje kriminalne grupe i zloupotrebu ovlašćenja, dok je Specijalno tužilaštvo tražilo maksimalnu kaznu od 12 godina. Osuđen je u odsustvu na pet godina samo zbog produženog primanja mita. Naloženo je i zamrzavanje njegove imovine od dva miliona evra. Na početku postupka Radulović je 2006. napustio Srbiju i za njim je raspisana poternica. Predao se 12. aprila ove godine, kada su ga pripadnici BIA dočekali na beogradskom aerodromu pošto je doputovao redovnim letom iz Moskve.

Da li je Ministarstvo pravde pre toga vodilo pregovore sa Radulovićem i kakve, nije poznato. Pretpostavlja se da su na njegovu predaju uticala dva razloga – jedan je izborni poraz stranke Vojislava Koštunice. Radulovićev advokat Marko Kljajević bio je predsedavajući sudija na početku suđenja za ubistvo Zorana Đinđića. Sa sudijske funkcije povukao se kada je pokrenut postupak „stečajna mafija“, koji je obuhvatio i njegovog brata i predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića. Radulović je u više javnih istupa ukazivao da je deo novca od akcijske privatizacije C-marketa (koja nije procesuirana) Koštuničina DSS usmerila u finansiranje prosrpskih stranaka za crnogorski referendum o nezavisnosti.

Drugi razlog je slabljenje pozicije vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, protiv koga se vodi sudski postupak zbog nezakonite preprodaje putarskih preduzeća. Kao što je poznato, Mišković je, zajedno sa Milanom Bekom, koji se kasnije povukao iz tog posla, preuzeo maloprodajni lanac C-market.

Ispovesti

Radulovićevi „ispovedni“ tekstovi objavljeni početkom 2012. na portalu E-novina svojevrsna su alternativna „istorija“ Srbije. Sadrže brojne tvrdnje i detalje poput „Miškovićev ogroman uticaj na dešavanja u Srbiji, pre svega, proizilazi iz činjenice da godinama plaća upravo ministre policije… Otišao sam na novi sastanak sa (Stankom) Subotićem i (Dušanom) Mihajlovićem, u Francusku… Milan Beko se u Srbiju vratio i počeo poslovno da radi posle ubistva Đinđića i dolaskom na vlast Koštunice, kojeg je on (Beko) finansirao…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari