Romi u Srbiji su sve manje bezbedni, a u društvu se zagovaraju mržnja i netrpeljivost, rečeno je juče na predstavljanju knjige Osmana Balića „Bezbednost Roma“. Balić, koji je i Predsednik Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG), istakao je da mediji u poslednjih pet-šest godina imaju „itekako velike zasluge u pogoršanju bezbednosti Roma i svih građana Srbije“.


– Svi smo nezadovoljni svim i svačim, ali Rome biju. Ispred romskih naselja se vrlo hrabro, bez trunke bojazni da će biti uhapšeni, maršira danima – rekao je Balić, podsećajući na antiromske proteste u selu Jabuka i beogradskom naselju Zemun. Prema rezultatima istraživanja iznetim u knjizi „Bezbednost Roma“, 75,8 odsto ispitanih Roma oseća se nebezbedno ili samo delimično bezbedno. Glavnu pretnju po njihovu bezbednost, po mišljenju anketiranih, predstavljaju mržnja prema Romima, jačanje nacionalizma i siromaštvo.

Najčešći problemi u vezi sa ostvarivanjem veće bezbednosti su neobaveštenost o pravima i obavezama, nezainteresovanost policije i mali broj Roma policajaca. Vređanje i potcenjivanje zbog pripadnosti romskoj zajednici najviše uznemirava 35,4 odsto ispitanika, dok 30,2 odsto njih najviše plaši to što im Centar za socijalni rad ne daje materijalnu pomoć. Anketa je sprovedena tokom marta 2014. godine na uzorku od 120 građana romske nacionalnosti koji žive u mahalama.

Sociolog Đokica Jovanović naglasio je da se knjiga posvećena bezbednosti Roma po prvi put objavljuje na ovim prostorima, uz ocenu da te bezbednosti u Srbiji ima sve manje i manje. Prema njegovim rečima, društvo je u velikoj meri u stanju anomije, institucionalne nedovršenosti i nereda, političke kakofonije i nedelatnosti, a obrazovni sistem nije inkluzivan i zasniva se na herojskoj epici koja isključuje sve koji ne pripadaju toj mitologiji.

– Romi su najčešće sami, iza njih danas stoje slabašne sile autentičnog, dakle retkog i usamljenog nevladinog sektora, pojedini umetnici i intelektualci, i što je najvažnije, mnogi građani koji ne drže do nacionalističke pirotehnike – rekao je Jovanović.

Najveći strah od fašista

U okviru političke bezbednosti, Rome najviše plaše neofašističke stranke i pokreti, partije i vlast koje ćute i odobravaju delovanje tih grupa, kao i to što ih pojedini Romi iz mahale podmićuju da glasaju za određene stranke. To su samo neki od rezultata ankete iznetim u knjizi „Bezbednost Roma“ Osmana Balića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari