Svaka represivna mera države naići će na žestok otpor advokata. Do sada su naši zahtevi bili ograničeni na domen prava, ali ako Vlada počne da nas pritiska, to će podići tonus protesta i nije isključeno da će početi da se traže i političke promene, rekao je za Danas Pravo Slobodan Šoškić, predsednika Advokatske komore Beograda, reagujući na izjavu ministra pravde Nikole Selakovića, koji je juče rekao da će država narednih dana preduzeti potrebne korake kako bi se što pre okončao protest advokata.


Šoškić je kazao da ne zna šta Selaković podrazumeva pod potrebnim koracima, ali da će svaku represivnu meru advokati „odbiti sa indignacijom“.

– Ministar mora da kaže na šta je tačno mislio. Moguće je da je pod tim podrazumevao da će konačno da sedne sa advokatima da pronađemo obostrano prihvatljivo rešenje. Ipak, meni je to ličilo na pretnju i u tom slučaju sigurno je da će više od osam hiljada advokata da se brani – naveo je Šoškić. Prema njegovim rečima, izjava Selakovića da je štrajk advokata motivisan željom politikanata i tajkuna da se blokira pravosuđe i da se Miroslav Mišković ne osudi je nedopustiva.

– Meni nije jasno kako jedna takva nebulozna tvrdnja može da potekne od ministra pravde. Mi štrajkujemo zbog pravnih razloga, a Mišković nema veze sa tim. Na koji način protest utiče na njegov proces? Umesto u decembru, taj slučaj će dobiti epilog, recimo, u februaru. Odlaganje ročišta nema nikakav uticaj na ishod procesa. Ta izjava više govori o njihovoj želji da nekoga osude unapred – kazao je Šoškić. On je dodao da niko ne bi bio u stanju da ubedi više od osam hiljada advokata da protestuju zarad odbrane interesa pojedinih tajkuna.

Podsetimo, ministar pravde Nikola Selaković izjavio je juče da je zbog štrajka advokata celo pravosuđe blokirano, jer je nekome cilj da se Miroslav Mišković ne osudi i da se destabilizuje celo društvo i najavio da će država narednih dana preduzeti potrebne korake kako bi se što pre rešio problem.

Ministar pravde Nikola Selaković smatra da štrajk advokata više nema nikakve veze s profesijom, već da je to „sprega politikanata i tajkuna koji žele blokadu pravosuđa“. On je naveo i da je „sasvim indikativno“ da je Specijalni sud Miroslavu Miškoviću u jeku protesta pravnika trajno vratio pasoš.

Kompanija Delta holding saopštila je juče da ni ona ni njen predsednik Miroslav Mišković nisu povezani sa aktuelnim političkim dešavanjima u Srbiji. U saopštenju se dodaje da se Delta Holding ograđuje od svih pokušaja politizacije kompanije i njenog predsednika i povezivanja sa aktuelnim političkim zbivanjima.

– Sa političkim sporovima u zemlji i inostranstvu, sa štrajkovima i drugim sličnim događajima, Delta i njen prvi čovek nemaju nikakve veze – navodi se u saopštenju.

Pajtić: Selaković da reši problem ili da podnese ostavku

Demokratska stranka insistira da ministar pravde Nikola Selaković ili povuče poteze koji će omogućiti deblokadu pravosuđa ili da podnese ostavku, izjavio je Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke.

– Nikada se u posleratnoj Srbiji nije dogodilo da pravosuđe bude blokirano dva meseca. Isključiva odgovornost je na ministru pravde koji umesto da rešava ovaj problem ili podnese ostavku zbog nesposobnosti, optužuje advokate da su Miškovićevi pioni, odnosno da se štrajk dogodio zbog toga da Mišković ne bi bio osuđen. Suštinski tako ministar optužuje celu advokatsku branšu za korupciju bez ikakvog dokaza i bez ikakve realne osnove, istovremeno tvrdeći da je predsednik Advokatske komore Vojvodine moj savetnik što je apsolutna neistina i što je laž koja ima za cilj da se ispolitizuje jedan štrajk u kome političke stranke ne učestvuju, u kome učestvuju svi advokati nezavisno od političke pripadnosti – naveo je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari