Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije za muškarce, žene i decu izloženu trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije i prinudnog rada, uključujući i rad u kući i prinudnu prošnju, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima.

– Žene iz Srbije su izložene trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije od strane srpskih kriminalnih grupa u Rusiji, susednim zemljama i u Evropi, posebno u Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Srpski državljani, posebno muškarci, izloženi su radnoj eksploataciji u sektoru kao što je građevinarstvo, u evropskim zemljama (uključujući Azerbejdžan, Sloveniju i Rusiju) i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Deca iz Srbije, posebno romska deca, izložena su trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije, prinudnog rada, prinudne prošnje i vršenja krivičnih dela, često od strane članova porodice, na teritoriji Srbije, piše u izveštaju Stejt Departmenta. Dodaje se da strane žrtve trgovine ljudima u Srbiji potiču iz susednih zemalja, uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Rumuniju i Modaviju i navodi da je podmićivanje uticalo na neke slučajeve trgovine ljudima.

Ističe se da Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom pravcu. – Značajno je povećana identifikacija žrtava, posebno žrtava prinudnog rada, iako su u oblasti zbrinjavanja žrtava nedostajale državne procedure za upućivanje žrtava na nevladine organizacije koje pružaju usluge, a zaposleni u centrima za socijalni rad nisu obučeni za pružanje pomoći žrtvama trgovine ljudima. Osuđen je manji broj trgovaca, a oni koji su osuđeni dobili su male kazne. Država žrtvama nije obezbedila dovoljnu zaštitu tokom krivičnog postupka, zbog čega su one bile izložene zastrašivanju i sekundarnoj traumatizaciji, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.



 

Selaković: Trgovina ljudima je organizovani kriminal

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je juče, povodom Međunarodnog dana trgovine ljudima, 30. jula, da državni organi moraju međusobno usaglašeno da deluju i sarađuju, kao i sa organizacijama civilnog sektora i građanima, ukoliko želimo da borba protiv trgovine ljudima bude uspešna i efikasna. Selaković je istakao sa se skoro svaka država na svetu susreće sa „modernim ropstvom“, kao i da su države koje su najviše pogođene ovim zastrašujućim i teškim krivičnim delom siromašne zemlje i zemlje u tranziciji. – Trgovina ljudima predstavlja vid organizovanog kriminala koji prevazilazi teritoriju jedne države i ima oblik regionalnog i međunarodnog udruživanja pojedinaca i kriminalnih grupa. Zato je od izuzetnog značaja da postoji čvrsta međunarodna saradnja među institucijama i državnim organima, istakao je Selaković. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari