Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam oslobođen je optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, odlučio je juče Apelacioni sud u Beogradu. Isti sud je Željku Milovanoviću, neposrednom izvršiocu zločina, potvrdio kaznu od 40 godina godina. O ulozi Milenka Kuzmanovića, koji se tereti za pomaganje u izvršenju tog zločina, ponovo će odlučivati Specijalni sud.

Prema obrazloženju Apelacionog suda, tužilac u prvostepenom postupku nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je Jocić 2008. godine na teritoriji Srbije organizovao kriminalnu grupu koja je organizovala ubistvo Pukanića. Jocić trenutno izdržava zatvorsku kaznu od 15 godina, na koju je osuđen zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića, poznatijeg kao Goksi Bombaš 1995. godine.

Ovom presudom sa Jocića su skinute sumnje tužilaštva da je organizovao ubistvo Pukanića po nalogu N. N. lica koje mu je za to platilo milion i po evra, a da je motiv ubistva bilo koristoljublje. Pored Pukanića prilikom eksplozije 23. oktobra 2008. godine nastradao je i njegov saradnik Niko Franić.

Željko Milovanović je 2013. godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora, jer je podmetnuo eksploziv, ali mišljenje Apelacionog suda je da nema smetnji da i beogradski sud zasnuje svoju nadležnost, jer Milovanović tu kaznu nije izdržao u Hrvatskoj. Njemu je, pošto je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu, na raspolaganju mogućnost žalbe Vrhovnom kasacionom sudu. Sreten Jocić ima zakonsko pravo da od države zahteva odštetu zbog neosnovanog pritvora u kojem je proveo tri godine i osam meseci. Iako se on trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, prema našem zakonu vreme provedeno u pritvoru u jednom krivičnom postupku ne mo- že da se računa kao kazna zatvora u drugom.

 

 

Izručenje iz Holandije

Jocić je bio uhapšen 28. aprila 2009. godine zbog sumnje da je organizovao ubistvo Pukanića i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine, kada mu je pritvor ukinut. Tada je iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu prebačen u požarevački zatvor na izdržavanje kazne zbog Marjanović a na koju je u međuvremenu bio pravosnažno osuđen. On je zbog tog slučaja bio izručen Srbiji 2006. godine iz Holandije i u pritvoru je proveo dva meseca, nakon čega je uz jemstvo od 300.000 evra pušten da se brani sa slobode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari