Odbornici svih bošnjačkih partija u Skupštini grada Novog Pazara, na jučerašnjoj sednici, jednoglasno su usvojili Odluku o osudi genocida u Srebrenici i o proglašavanju 11. jula Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Danom žalosti na teritoriji Novog Pazara.


U ovom odlučivanju nisu učestvovali srpski odbornici, dvojica sa liste „Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić“ i jedan iz Demokratske stranke.

Odbornici sve tri bošnjačke partije, vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP) i opozicione SDA Sandžaka i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), na zasedanje gradskog parlamenta, došli su sa predlozima svojih odluka, ali je jedinstven tekst utvrđen na sastanku šefova odborničkih grupa. U dokumentu se najoštrije osuđuje genocid i svako poricanje genocida, ali se osuđuju i svi drugi zločini počinjeni devedesetih godina i izražava saosećanje sa porodicama žrtava.

Šef vladajuće odborničke grupe Muamer Bačevac ocenio je da je usvajanje ove odluke preduslov za uspostavljanje boljih odnosa između Srba i Bošnjaka i izrazio uverenje „da će država na pravi način sagledati dešavanja u Srebrenici i da će izaći sa jasnim stavovima u budućnosti“.

– Nažalost, u Srbiji još nije zrela situacija za tako nešto, ali sam ubeđen da će doći vreme kada će država, ali i cela javnost, zauzeti isti stav prema Srebrenici, kao što smo mi – naglasio je Bačevac.

Predsednik Sandžačke narodne partije (SNP), koja učestvuje u gradskoj vlasti, Mirsad Đerlek, zadovoljan je što su Bošnjaci na ovaj način pokazali „svest da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi“ i naglasio da „ova odluka nije usmerena protiv Srba“.

– Želimo da našu decu vaspitavamo u duhu suživota, da u budućnosti, kao i vekovima do sada, moramo živeti zajedno, ali im moramo objasniti šta se dogodilo u Srebrenici kako nikome ne bi palo na pamet da nešto slično ponovi, rekao je Đerlek.

Šef odborničke grupe BDZS Admir Muratović naglasio je da se ovom odlukom „Novi Pazar odužio nevino nastradalima“.

– Tek sada se suštinski može krenuti u dijalog Bošnjaka i Srba, jedina dva naroda koje ni genocid nije uspeo da razdvoji, rekao je Muratović.

U SDP, koja je koalicioni partner SNS i DS u lokalnoj vlasti, tvrde da su pokušavali da razgovaraju sa srpskim odbornicima radi sačinjavanja zajedničkog teksta, ali da nisu naišli na razumevanje. Novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović razočaran je nedolaskom predstavnika Srba na zasedanje parlamenta, jer su „mogli da pokažu dobru volju, pošto je Skupština grada osudila i sve druge zločine koji su počinjeni tokom devedesetih“.

Baćićanin: Polazna tačka za dijalog

Odbornik opozicione SDA Sandžaka Fuad Baćićanin smatra da je jučerašnja odluka „polazna tačka za dijalog dva naroda i da je bilo važno da Skupština Novog Pazara ono što se u Srebrenici desilo, onako kako je to definisao ceo demokratski svet“. „Bez jasnog definisanja istine i nazivanja onoga što se desilo tačnim imenom, ne može se ići ka pomirenju“, rekao je Baćićanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari