Srbiji je hitno potreban nacionalni zakon o stanovanju koji podstiče nediskriminaciju i inkluziju u saglasnosti sa njenim međunarodnim obavezama vezanim za ljudska prava. I kada se usvoji, taj zakon se mora sprovesti bez odlaganja – izjavila je specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za pravo na adekvatno stanovanje Leilani Farha na konferenciji u Beogradu.


Prema njenim rečima, Srbija je doživela ogromne izazove u poslednje dve decenije, a trenutno se suočava sa strukturnim prilagođavanjem, visokom stopom nezaposlenosti i siromaštvom. Sve ovo je, dodala je ona, stvorilo stambenu krizu na koju je neophodno hitno reagovati.

Kako podseća Visoki komesarijat za ljudska prava UN, početkom devedesetih ogroman društveni stambeni fond u Srbiji je privatizovan i stanovi su prodati pojedincima i porodicama po simboličnim cenama, što objašnjava visoku stopu vlasništva nad kućama i stanovima, ali vlasništvo nad nepokretnosti u ovom kontekstu ne garantuje adekvatne uslove stanovanja.

– I vlasnici stanova i podstanari su jednako naglasili da su račun za struju, grejanje ili drugi troškovi jednostavno nepriuštivi. Neki podstanari su primili obaveštenje o iseljenju zbog neizmirenih obaveza – naglasila je Farha. Poseta specijalne izvestiteljke Srbiji je došla u trenutku kada je u izradi nacionalni zakon o stanovanju.

– Ovaj novi zakon mora ozbiljno uzeti u obzir pitanja dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti stanarskog prava za sve, posebno za ugrožene grupe. Zakon mora biti čvrsto utemeljen u međunarodnom pravu i standardima vezanim za poštovanje ljudskih prava – istakla je Farha. Kako je naglasila, neka značajna stambena pitanja iz prošlosti su ostala nerešena – uslovi u kojima žive Romi su šokantni i dalje im preti iseljenje sa razornim posledicama. Ukoliko se dopusti ovakva situacija, ukazala je, to samo može pogoršati diskriminaciju, stigmatizaciju i isključenost.

Specijalna izvestiteljka se upoznala i sa veoma lošim uslovima stanovanja ostalih osetljivih grupa koje imaju različite stambene potrebe, kao što su osobe sa invaliditetom, mladi, stare osobe, žene žrtve porodičnog nasilja, kao i migranti i izbeglice iz Afrike i Bliskog istoka. Ona je navela da sudovi u Srbiji tek treba da prihvate međunarodno pravo i da nisu obezbedili pristup pravnim lekovima za kršenje prava na adekvatne uslove stanovanja.

– Ovo je veoma zabrinjavajuće. Srbija ima obavezu da obezbedi da stanovanje bude zaštićeno kao zakonsko pravo koje svako može zahtevati, a posebno najugroženiji – istakla je Farha, koja će podneti završni izveštaj Savetu za ljudska prava UN u martu 2016. godine.

Potresna svedočenja

„Specijalna izvestiteljka UN Leilani Farha za pravo na adekvatno stanovanje posetila je Beograd, Pančevo, Obrenovac, Novi Pazar i Kraljevo, ali i Kosovo. Od 18. do 25. maja sastala se sa državnim zvaničnicima i predstavnicima lokalne samouprave, nezavisnim ustanovama, civilnim sektorom, akademicima i predstavnicima međunarodne zajednice. Farha je imala priliku da čuje potresna svedočenja stanara socijalnih stanova, neformalnih naselja, ustanova za osobe sa invaliditetom, privatnog smeštaja i prihvatilišta za beskućnike“, saopšteno je iz Visokog komesarijata za ljudska prava UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari