Tužilaštvo za ratne zločine i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije zatražili su juče da se što pre oformi specijalni sud za ratne zločine počinjene na prostoru KiM kako bi se počinioci konačno pronašli i osudili.


Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, posle razgovora sa predstavnicima ovog udruženja rekao je da se „još ne zna kako će izgledati taj sud, niti kakva će biti optužnica, ali da je veoma važno da se nešto ipak pomerilo u okviru međunarodne zajednice“.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić poručio je Vladi Srbije da „nema nikakvog dogovora i sporazuma sa dokazanim ratnim i posleratnim zločincima“.

Spasić je nekoliko dana proveo ispred Specijalnog suda u Beogradu tražeći da ga prime tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ili njegov zamenik Bruno Vekarić. Spasić kaže za Danas da „traži pravdu za srpske žrtve sa KiM“. Udruženje je na ogradi preko puta Specijalnog suda postavilo fotografije sa imenima i ličnim podacima ubijenih i nestalih pripadnika Vojske SRJ, MUP Srbije i civila u periodu od 1998. do 1999. godine na KiM, kao i poruke „Zašto nema pravde za srpske žrtve 1998 – 1999.“ i „Greh je ćutati o stradanju Srba“. Prema Spasićevim rečima, ovaj „zid plača“ ostaće tu do formiranja specijalnog suda za zločine na KiM. Udruženje na čijem je Spasić čelu pre četiri dana predalo je Tužilaštvu za ratne zločine listu zahteva za procesuiranje albanskih zločinaca za koje se sumnja da su odgovorni za smrt i nestanak njihovih članova porodice.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je juče da postupa u ukupno 29 predmeta ratnih zločina na KiM u kojima su žrtve civili srpske nacionalnosti, Romi i Albanci nelojalni OVK. U toku je 21 predistražni postupak, po 724 prijave primljene od udruženja porodica. Do sada je izrečeno ukupno 266 godina kazne zatvora, pravnosnažno 15 godina.

Šurić i Odalović sa udruženjima nestalih

Kancelarija za KiM Vlade Srbije juče je povodom Međunarodnog dana nestalih pozvala sve nadležne „pokrajinske organe i međunarodnu zajednicu da iskoriste sav svoj autoritet i ulože maksimum napora u rešavanju sudbine 1.172 nestalih, rasvetljavanju i kažnjavanju svih zločina počinjenih na KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari