Kosovska policija je na prelazu Bela Zemlja – Končulj, prema Bujanovcu, tokom novembra zaustavila više od 300 građana Kosova jer su se preko Srbije uputili u zapadnoevropske zemlje s namerom da traže azil.


Kako navodi internet portal iz Bujanovca na albanskom jeziku http://bujanoci.net/, najveći broj tih ljudi, koji se meri stotinama, a koji preko Bujanovca pokušavaju da dođu do neke od zemalja EU, najčešće Mađarske, dolazi iz pravca Uroševca, Prizrena, Prištine i Gnjilana, a još masovniji pokušaji prelaska beleže se na administrativnom prelazu Merdare.

Po izvorima tog internet portala, Kosovska policija je samo u subotu uveče na prelazima sa Srbijom zaustavila šest autobusa punih građana Kosova, zbog sumnje da su se uputili u neku od evropskih zemalja u nameri da traže azil. Kosovska policija pokušava da identifikuje i građane koji pojedinačno ili u manjim grupama pokušavaju da pređu prelaze sa Srbijom nekom od stalnih autobuskih linija Gnjilane – Bujanovac, što je postala svakodnevna pojava. Procenjuje se da su samo Uroševac u poslednja dva dana napustile stotine građana koji pokušavaju da odu sa Kosova plaćajući velike sume novca da bi došli najpre do Bujanovca, a zatim do Mađarske, preko Beograda i Subotice.

Albanci s Kosova koji pokušavaju na sve načine da dođu do neke od zapadnoevropskih zemalja, najčešće za loš život krive kosovsku Vladu. Ta pojava se ne smanjuje, iako mnogi u pokušaju ilegalnog prelaska granice s Mađarskom budu uhvaćeni, i završavaju u prihvatnim kampovima, navodi ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari