Nakon dvodnevne rasprave poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče izmene Zakona o javnom beležništvu i set pratećih zakona čime bi trebalo da bude odblokiran rad pravosuđa. Usvajanjem zakona i njegovim objavljivanjem u Službenom glasniku biće prekinut četvoromesečni štrajk advokata. Zakoni će stupiti na snagu dan pošto budu objavljeni u Službenom glasniku.

Prihvaćen je i amandman Odbora za pravosuđe, koji je sublimacija amandmana opozicije i inicijative zaštitnika građana čiji je cilj sprečavanje diskriminacije slepih lica, lica oštećenog sluha i lica sa invaliditetom koja ne mogu da govore. Njima se prvobitnim Predlogom zakona o izmenama Zakona o javnom beležništvu neopravdano nametala obaveza korišćenja usluga javnih beležnika prilikom sastavljanja ugovora o raspolaganju nepokretnosti, a sada će nakon usvajanja amandmana moći da koriste i usluge advokata.

Iako je ministar Nikola Selaković prihvatio amandman Odbora za pravosuđe, naveo je da se njime imovinski pravni interesi osoba sa invaliditetom dovode u lošiji položaj, u onaj u kojem su bili do 1. septembra prošle godine, odnosno do trenutka usvajanja zakona.

– Vrlo je jasno da je pozitivna diskriminacija dozvoljena u slučajevima kada je to potrebno radi zaštite imovinskih, pravnih i drugih interesa osoba koja su mimo svoje volje u jednom delu u neravnopravnom položaju, objasnio je Selaković.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu omogućava se da notari samo overavaju ugovore koje sastavljaju građani i advokati. Javni beležnici će, osim toga, moći da na poseban zahtev stranke sačine ugovor o hipoteci i založnu izjavu kada je potrebno da one imaju svojstvo izvršne isprave. Solemnizacija (overa nejavne isprave) biće takva da se za ugovor koji sačinjavaju građani ili advokat neće tražiti posebna forma kao sada, već će se ugovori sačinjavati u slobodnoj formi kao i pre 1. septembra 2014. godine. Notar će moći da odbije solemnizaciju samo u slučaju da stranka nije poslovno sposobna i da nema uredno punomoćje, ili kada oceni da se radi o apsolutno ništavom ugovoru. Protiv takvog rešenja javnog beležnika stranka će imati pravo prigovora sudu.

Vukčević do kraja godine

Poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, Zakon o izmenama i dopunama o vanparničnom postupku, Zakon o izmenama i dopunama porodičnog zakona, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o nasleđivanju. Usvojene su i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, koji predviđa da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ostane na toj funkciji do kraja mandata, odnosno do kraja 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari