Kada je sudija Višeg suda Aleksandar Trešnjev rekao da sudsko veće u toku ročišta neće stići da odluči o rehabilitaciji Draže Mihailovića, puna svečana sala Palate pravde je naglo počela da se prazni. Razočarani što neće čuti ono što su došli da čuju, brojni posetioci su ustali sa svojih mesta i uputili se ka izlazu. Sudska straža u sudnici je bezuspešno pokušavala da ih spreči u tome. Za svaku osobu koju bi vratili na mesto, tri bi im se provukle iza leđa.

– Jel treba da napravim incident da biste me pustili napolje, revoltirano se jedna žena obratila pripadniku sudske straže koji je nastojao da je vrati na mesto.

Komešanje ljudi je do te mere omelo proces da je jedan od članova sudskog veća morao da objasni prisutnima da „sudnica nije pijaca i da ne može da se izlazi i ulazi kako ko hoće“. Ni to nije pomoglo. Problem je rešen tako što je sudija Trešnjev odredio petominutnu pauzu, tokom koje je svako ko je želeo mogao da napusti sudnicu.

Posle pauze velika sala suda je bila poluprazna i sud je mogao da nastavi sa ročištem. Ispred sudske trojke su sedeli punomoćnici podnosioca zahteva za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića – savetnik predsednika Srbije Oliver Antić i advokat Zoran Živanović. Preko puta njih je sedeo zamenik tužioca Goran Rašić, mada Antiću „nije bilo jasno šta on tu traži pošto je ovo jednostranački postupak“. U publici su između ostalih sedeli i Jelisaveta Karađorđević i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Postupak je formalno krenuo ispočetka, jer je od poslednjeg ročišta promenjen sastav sudskog veća. Ipak, utisak je da nikome nije bilo po volji da se ponovo kreće ispočetka. Poštujući proceduru sud je pitao podnosioce zahteva da li su saglasni sa ranije datim uvodnim rečima. Pošto je dobio potvrdan odgovor, sud je prešao na izvođenje dokaza. To je podrazumevalo taksativno nabrajanje svih dokumenata koji su korišćeni u ranijem toku postupka, kao i transkripata izjava svedoka. Ovaj monoton postupak je primirio sudnicu, čiji su spokoj samo povremeno narušavali iz publike burnim reakcijama svaki put kada bi sudija Trešnjev umesto Dragoljub, generala Mihailovića “preimenovao” u Dragoslav.

Pročitavši naglas nazive svih dokumenata koji su uvršteni u dokaze, sudija je saopštio da je sud ispunio zacrtan plan rada i saopštio okupljenima da će se ročište nastaviti 3. aprila na istom mestu.

Nezadovoljna ishodom, publika je napustila sudnicu. Ispred, na platou Palate pravde sačekali su ih skandiranjem pripadnici Srpske radikalne stranke i poštovaoci lika i dela Draže Mihailovića. U jednom trenutku su se na istom mestu našli i protivnici rehabilitacije, ali je veliki broj pripadnika policije sprečio da između dve grupe dođe do razmene bilo čega drugog osim uvreda.

 

Mihailović: Put ka nacionalnom pomirenju

Član predsedništva Srpske narodne partije (SNP) i unuk Dragoljuba Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović izjavio je juče da je rehabilitacija Mihailovića put ka nacionalnom pomirenju „na bazi istorijskih činjenica, na bazi istine”. On je istakao da je Dragoljub Mihailović bio ”prvi gerilac u porobljenoj Evropi koji se borio protiv fašista i za to bio odlikovan od francuskog generala Šarla De Gola i američkog predsednika Harija Trumana najvišim odlikovanjima”. Mihailoviću su 1946. sudili na bazi politike i ideologije, a sada očekujemo odluku nezavisnog suda na osnovu istorijskih činjenica i istine, rekao je Mihailović. Prema njegovoj oceni, nema sumnje da će istorijska nepravda koja je naneta njegovom dedi, posle ovog procesa, biti ispravljena. FoNet

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari