Iako je u više medija već uveliko proglašen krivim, odluka disciplinskog saveta Visokog saveta sudstva (VSS) u postupku koji se vodi protiv sudije Vladimira Vučinića još uvek nije objavljena na internet strani ovog tela, niti je dostavljena njegovom pravnom zastupniku.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Podsetimo, u više medija se pre dve sedmice pojavila informacija da je sudija Vučinić proglašen odgovornim većinom glasova članova Saveta za disciplinski prekršaj VSS-a zbog davanja komentara o sudskim odlukama i postupcima u medijima na način suprotan zakonu i sudskom poslovniku. U vesti se navodilo i da je od osam prisutnih članova Saveta sedam glasalo za, a jedan protiv, kao i da ministar pravde nije učestvovao u donošenju ove odluke.

Ipak, ova informacija nije potvrđena, pošto još uvek nije objavljena na zvaničnoj internet strani VSS-a. Kako je Danasu rečeno u VSS-u ranije, odluka u ovom slučaju je doneta, samo još uvek u tom trenutku nije bila objavljena. Tada nam je rečeno da će odluka biti objavljena u „narednih par dana“.

Dragana Boljević, pravna zastupnica sudije Vučinića i predsednica Društva sudija Srbije, potvrdila je za Danas da još uvek nije dobila odluku VSS-a. Odluka o povredi discipline bi mogla da vodi i razrešenju sudije Vučinića.

Podsetimo, sudija Višeg suda Vladimir Vučinić se pred disciplinskim organima našao zbog prijave koju je protiv njega podneo predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović. Prijava je usledila nedugo nakon odluke sudije Vučinića da vlasniku kompanije Delta Miroslavu Miškoviću, prvooptuženom u predmetu u kojem je sudio, privremeno vrati pasoš.

Kako je sudija Vučinić objasnio prošle godine, dok se protiv njega vodio prvostepeni disciplinski postupak pred većem VSS-a, na njega je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović vršio pritisak da tu odluku preinači. Pošto je to odbio, počeli su da se pojavljuju novinarski tekstovi u kojima se impliciralo da je sudija Vučinić primio novac kako bi Miškoviću vratio pasoš. Pošto te navode nisu demantovali ni predsednik suda ni portparol, koji su zakonom ovlašćeni da komuniciraju sa javnošću, sudija Vučinić je sam u izjavi za medije reagovao na kampanju koja se vodila protiv njega. Smatrajući da je tim činom ozbiljno povredio ugled suda predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović je protiv sudije Vučinića podneo disciplinski prijavu. Disciplinsko veće VSS je krajem prošle godine donelo odluku da sudija Vučinić svojim postupcima nije načinio disciplinski prekršaj. Na tu odluku se žalio disciplinski tužilac i predmet je otišao disciplinskom savetu VSS-a.

Spajanje predmeta

Pošto je postupak koji se zbog zloupotreba u putarskim preduzećima vodi protiv Miškovića spojen sa drugim predmetom, sudija Vučinić više ne sudi vlasniku kompanije Delta Miroslavu Miškoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari