Svedočenjem javnih ličnosti koje je organizacija SNP Naši proglasila za „srbomrzce“ juče je pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno suđenje Ivanu Ivanoviću, predsedniku te organizacije. Na pitanja advokata odbrane juče su odgovarali glumica Mirjana Karanović, reditelj Goran Marković i profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Žarko Korać.

Korać je istakao da je nakon objavljivanja teksta u kojem je okarakterisan kao „srbomrzac“ doživljavao neprijatnosti i da su mu ljudi na ulici dobacivali, pretili i vređali ga „više nego obično“.

– Čovek se zamisli posle ovakvih tekstova, povećava se osećaj nesigurnosti, ali naravno da ne idem sa telohraniteljima – rekao je Korać i dodao da niko na njega nije fizički nasrnuo.

Prema njegovim rečima, zbog teksta organizacije Naši se „apsolutno“ oseća progonjenim. On se nije pridružio krivičnom gonjenju tužilaštva, smatrajući da je reakcija države dovoljna.

Reditelj Goran Marković je naveo da se oseća loše zbog toga što se našao na spisku „srbomrzaca“, ali da nikakvih neprijatnosti nije doživeo.

– Nisam siguran kada će me neko napasti zbog nečega što je objavljeno na internetu – rekao je Marković, koji se pridružio krivičnom gonjenju, ali bez odštetnog zahteva.

Sa izuzetkom dobacivanja na ulici i komentara na društvenim mrežama, glumica Mirjana Karanović, prema sopstvenim tvrdnjama, nije imala dodatnih neprijatnosti vezanih za tekst organizacije Naši.

– Poslednjih dvadesetak godina sam imala problema zbog svojih stavova. To je počelo devedesetih, a u određenim periodima bi se to pojačavalo. Borim se protiv straha koji osećam otkada sam počela da javno iznosim svoje stavove – rekla je Mirjana Karanović. Ona se poput Markovića pridružila tužbi.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal optužnim predlogom Ivanovića tereti za krivično delo rasna i druga diskriminacija, jer je na sajtu „SNP Naši“ krajem marta 2014. godine objavio spisak „30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima“.

Ivanović je na prvom ročištu negirao krivicu istakavši da se dotične osobe nisu našle na spisku „srbomrzaca“ zbog njihovih ličnih osobina, već političkih stavova.

Na narednom ročištu planirano je da svedoči Nikola Đuričko, direktor B92 Veran Matić i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

Latinka Perović i Nikola Đuričko odsutni

Pored Koraća, Karanovićeve i Markovića na jučerašnjem ročištu je trebalo da budu saslušani i glumac Nikole Đuričko i istoričarka Latinka Perović. Ipak, njih dvoje nisu prisustvovali suđenju. Đuričko, jer nije primio sudski poziv, dok je Latinka Perović opravdala svoje odsustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari